Kirurger som opererar
Samtliga sjukhus i VGR har fått besked om att de kan hänvisa patienter till privata vårdgivare runtom i Sverige. Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström uppmanar nu både personal och patienter att använda möjligheten.

Har du väntat mer än tre månader på operation? Eller fått beskedet att du inte kan bli opererad inom tre månader på sjukhus i Västra Götalandsregionen (VGR)? Då kan du ha rätt att få det gjort någon annanstans.
– Jag tror fler skulle välja möjligheten om de visste att den fanns, säger Levi Siljemyr på Koncernkontoret, Västra Götalandsregionen (VGR).

För ett år sedan berättade VGRfokus om hur Thor Svensson, 5 år, från Kinnarp fick sin operation snabbare när han reste till Örebro. Under 2018 öronmärkte VGR 100 miljoner kronor för att patienter, som väntat länge, skulle kunna få sina operationer gjorda hos en annan vårdgivare. Här kan du läsa artikeln om Thor.

När året var slut fanns fortfarande mer än 20 miljoner kvar. Pengar som kunnat förkorta patienters väntan på operation.

– Antingen har patienterna inte erbjudits möjligheten att resa till en annan vårdgivare eller så har de tackat nej. Det kan vara både och, säger Levi Siljemyr.

Sjukhusens ansvar

Levi Siljemyr
Levi Siljemyr

Samtliga sjukhus i VGR har fått besked om att de kan hänvisa patienter till privata vårdgivare runtom i Sverige. Räkningen för vården betalar VGR centralt. Att erbjuda patienter möjligheten till snabbare hjälp har inte belastat sjukhusens budgetar. Valet att tacka ja och resa de extra milen gör patienterna själva.

Det är sjukhusens ansvar enligt lag att aktivt se till att patienterna får sin operation inom vårdgarantins 90 dagar.

– Som patient ska du inte behöva kunna lagen och ställa frågorna själv. Ser läkaren att garantitiden inte kan hållas ska denne tala om vilka alternativ som finns. Det är viktigt att vi alltid informerar patienterna om denna möjlighet, säger Levi Siljemyr.

Kolla med din läkare

Under 2019 fortsätter VGR satsningen och planerar att köpa vård för ytterligare 100 miljoner. Problemet verkar vara att få informationen att nå patienterna.

– Jag vill verkligen uppmana både vårdpersonalen och patienterna att använda den här möjligheten. Detta är ett viktigt verktyg för att patienterna ska få sina operationer i rimlig tid. Det är så här vi måste göra, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i VGR.

Just nu är det omkring 10 000 patienter som har väntat i mer än 90 dagar på operation i VGR. Då handlar det om operationer som inte är akuta och som omfattas av vårdgarantin. Till exempel icke akuta operationer av knän, höfter, ryggar, gallor, bråck, gynekologi, urologi, öron-näsa-hals och grå starr. Kolla med din läkare vad som gäller för dig.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Läs också: Nya okända möjligheten – tusentals patienter i VGR kan få vård snabbare


Fakta: Så får du tillgång till operationerna

  • Om du inte kan få vård inom garantitiden ska din vårdkontakt på sjukhuset erbjuda dig att få vård hos en annan vårdgivare. Tackar du ja, kommer vårdgivaren se till att du kontaktas av den nya vårdgivaren
  • Du frågar själv din läkare eller annan vårdkontakt om möjligheten finns
  • Du kan ringa VGR:s gemensamma telefonnummer för vårdgaranti och valfrihet, 020-44 55 55, för att få mer information

Läs mer om regler och rättigheter i vården

Fakta vårdgarantin

Vårdgarantin innebär att en patient ska erbjudas besök inom 90 dagar, räknat från den dagen beslut om remiss fattades. Om patienten har sökt vård med egenremiss, gäller väntetiden från den dagen remissen har kommit in till den specialiserade vården.

Patienten ska erbjudas tid till operation inom 90 dagar, räknat från den dag beslut om behandling togs.