Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smärtorna vid endometrios kan vara så svåra att man kräks, svimmar och är utslagen i flera dygn. Bättre omhändertagande kan minska både den enskildes lidande och samhällets kostnader för sjukvård och sjukskrivning.

Så ska vårdcentralen ge bättre hjälp vid endometrios

Var tionde person som har mens har också endometrios. Sjukdomen är smärtsam och det tar ofta lång tid att få diagnos och behandling. Därför utbildar Närhälsan nu sin personal för att bättre kunna bemöta och behandla de drabbade.

Idag tar det cirka 8-10 år för personer med endometrios att få diagnos och behandling. Det innebär ett onödigt långt lidande med risk för att utveckla kroniskt smärta och kroniska skador.

I januari lanserade Närhälsan i Västra götalandsregionen (VGR) en webbutbildning som riktar sig till sjukvårdspersonal på vårdcentralerna.

Inte tagna på allvar

– Syftet med utbildningen, tillsammans med andra insatser, är att kunna korta tiden från symtom till behandling och minska lidandet för den här patientgruppen, säger My Opperdoes, Närhälsan, Kunskapscentrum för sexuell hälsa.

Många upplever att de inte blir tagna på allvar när de berättar om sina symtom, som kan vara mycket varierande. Problemen kan skilja sig åt från person till person, men också för den enskilde. Smärtorna och besvären kommer ofta i skov och kan variera från en dag till en annan.

Närhälsan erbjuder nu en utbildning för personal på vårdcentralerna som ska bidra till att personer med endometrios ska få snabbare och bättre hjälp.

Svåra smärtor

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern, oftast på olika organ i buken. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Men det kan exempelvis också vara smärtor i slidan, i magen och obehag och svårigheter när man ska kissa eller bajsa. Smärtorna kan vara så svåra att man kräks, svimmar och är utslagen i flera dygn. Sjukdomen kan också göra det svårt att bli gravid.

Många med endometrios får svår mensvärk i de tidiga tonåren, och det är viktigt att de blir tagna på allvar och inte tappar förtroendet för hälso- och sjukvården, konstaterar Socialstyrelsen i de nya nationella riktlinjer som kom vid årsskiftet. De slår fast att personal på vårdcentralerna behöver lära sig mer om endometrios. Detta för att minska både lidandet för de drabbade och sjukvård och sjukfrånvaro som kostar samhället mycket pengar.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Ungefär 250 000 personer i Sverige har endometrios. Alla har inte svåra besvär men Socialstyrelsen uppskattar att drygt 100 000 har besvär som påverkar deras liv. De flesta får sina första symtom i tonåren. I samband med klimakteriet blir de flesta besvärsfria, och sjukdomen läker i regel ut. Många har alltså besvär under en stor del av livet.

Webbutbildningen i VGR har tagits fram av Närhälsan, Kunskapscentrum för sexuell hälsa i samarbete med gynekologi och reproduktionsmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer om endometrios på 1177.se
Länk till Endometriosföreningen Sverige