Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Kristina Jonäng, ordförande i regionutvecklingsnämnden och Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande, reser till Hamburg för att diskutera hur starkare samarbete mellan regionerna kan skapa tillväxt som tar hänsyn till både miljö och ekonomi.

VGR i toppmöte – för fler tåg till Oslo och Hamburg

Fler tågförbindelser mellan Västra Götaland, Oslo och Hamburg.
Och ett starkare samarbete mellan regionerna för att skapa tillväxt som tar hänsyn till både miljö och ekonomi. Det är några ämnen som kommer diskuteras vid Västra Götalandsregionens (VGR) regionala toppmöte i Hamburg.

Toppmötet nästa vecka är ett första konkret steg för att ta till vara på slutsatserna i den OECD-rapport som kom för ett knappt år sedan. Rapporten slog fast att megaregionen Västra Skandinavien kommer att bli mer framgångsrik och attraktiv om länderna, regionerna och städerna inom den samarbetar mer.

– Vi fick tydliga indikationer från OECD och nu tar vi nästa steg i arbetet med megaregionen, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, som också är värd för mötet.

Global spelplan

Det är första gången som Västra Götalandsregionen arrangerar ett toppmöte i Hamburg. Och tanken är att stärka den regionala utvecklingen från Hamburg till Oslo genom att tillsammans diskutera infrastruktur, grön tillväxt, gränshinderfrågor, forskning och utveckling samt kultur.

– Västra Götaland är en av de främsta regionerna i världen när det gäller storleken på näringslivets forsknings- och utvecklingsinvesteringar. Här finns kunskapsbaserade företag med en global spelplan som har stora behov av en bättre fungerande infrastruktur. Västra Götalandsregionen ser stora fördelar med att binda ihop Oslo- Köpenhamn – Hamburg, bland annat för att underlätta kompetensförsörjning i vår egen region, säger Kristina Jonäng, (C), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Utbyggd järnväg

Hon är en av de politiker från Västra Götalandsregionen som åker till toppmötet, tillsammans med bland andra regionfullmäktiges ordförande Annika Tännström (M), regionråd Bijan Zainali (S), kommunalrådet från Göteborgsstad, Hampus Magnusson (M) och Hamburgpolitikerna Annette Tabarra och Christel Nicolaysen.

Johnny Magnusson (M) utvecklar varför utbyggd järnväg, det vill säga hållbara transporter, är en viktig punkt på mötet.

– Hållbara transporter är den största utmaningen och huvudskälet till att det går trögt att få arbetsmarknaden i regionen att växa. Att det inte görs tillräckliga investeringar i infrastruktur får negativa effekter på både ekonomin i stort och på antalet jobb, säger han.

Gemensamma lösningar

Toppmötet kretsar kring tre rundabordssamtal om regionalt samarbete, vetenskapligt samarbete och näringslivsperspektivet. Samtalen ska identifiera vilka hinder för utveckling de olika representanterna ser inom sina områden och att hitta gemensamma lösningar.

Kring borden sitter förutom politikerna vd:arna för både Göteborgs hamn och Hamburgs hamn, Business region Göteborgs vd, vicerektor för Chalmers, Volvo lastvagnar i Tyskland, vice president för Hafven City University och den svenska ambassadören i Tyskland.

Mötet kröns med en konsert av Göteborgs Symfoniker i nybyggda Elbphilharmonie.

Läs också: Så blir Västra Skandinavien en region i världsklass

Text: Anna Liljenberg
vgrfokus@vgregion.se