Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Daniela Malatestinic, Halina Glans, och Francia Redondo, Östra sjukhuset i Göteborg kan nu titulera sig mästerkockar.

Sjukhuskockarna mästare på klimatsmart mat

Att laga mat i storkök där varje portion ska vara både god, näringsrik och prisvärd är en konst. Är maten dessutom klimatsmart så har du vad som krävs för att tävla om titeln Regionservice mästerkock.

På Västra Götalandsregionens (VGR) sjukhus serveras tre miljoner måltider varje år. Redan nästa år ska hälften av alla livsmedel som används i VGR vara ekologiska. Och som VGRfokus tidigare berättat utbildas nu all måltidspersonal i klimatsmart mat.

Som ett led i att uppmuntra och inspirera sjukhuskockarna i deras viktiga arbete hölls nyligen tävlingen Regionservice mästerkock. Regionservice är den förvaltning i VGR som jobbar med just service till övriga verksamheter som tvätt, städ och patientmåltider.

Sju kocklag från sjukhusköken ställde upp i tävlingen som hölls i början av mars i år.

Klimatvänliga rätter

Lagens uppgift var att ta fram en klimatsmart och kostnadseffektiv huvudrätt och dessert för högst 14 kronor och med en klimatpåverkan så nära det globala målet på 0,5 kilo koldioxid per måltid som möjligt.
Kockarnas stora utmaning var, att på ett kreativt sätt, presentera klimatvänliga och resurseffektiva rätter utan att göra avkall på smakupplevelse eller presentation.
Lagen fick i tur och ordning presentera sina rätter för juryn, som provsmakade och bedömde utifrån kriterierna smak, doft, konsistens, visuell presentation och kreativitet.

Fisk med grönsaksgryta

Det blev laget från Östra sjukhuset i Göteborg (en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset)  som tog hem segern. De serverade pocherad fisk med smakrik grönsaksgryta till huvudrätt och citronkaka med glasyr som dessert. Totalt kostade rätterna 13,90 och hade en beräknad klimatpåverkan med 0,41 kilo koldioxid.

– Det är riktigt imponerande att kunna skapa sådana huvudrätter och desserter för bara 14 kronor och med så låg klimatpåverkan. En fantastisk insats av alla kocklagen, säger Erik Hallberg, en av jurymedlemmarna.

Många av rätterna från tävlingen kommer nu att läggas till på sjukhusens menyer.

Det vinnande laget från Östra sjukhuset bestod av Francia Redondo, kock, Halina Glans, kock och Daniela Malatestinic, köksmästare. Priset var kokböcker till ett värde av 1000 kr till köket, kockrockar med namn och en dags praktik på stjärnkocken Paul Svenssons restaurang i Stockholm.

Årets eldsjäl

Köksmästare Daniela har tidigare vunnit priset Årets eldsjäl på matmässan Passion för mat 2015. Titeln är en hyllning till en person som är verksam inom matlagning samt arbetar på ett målmedvetet sätt att utveckla god smak och råvarors kvalitet. Året därpå  vann hon kockduellen på samma mässa tillsammans med Robert Maglia. Här berättar Daniela mer om jobbet som kock och köksmästare.

Övriga tävlande lag kom från VGR:s sjukhuskök i Borås, Alingsås/Borås, Skövde, Trollhättan, Mölndal och Kungälv.

Text: Maria Schlichting Berg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta om klimatsmarta måltider

Det finns vissa typer av livsmedel som har avsevärt högre klimatpåverkan är andra. Två exempel är nötkött och mejeriprodukter. Fisk, fågel och rotfrukter har låg klimatpåverkan. Genom att använda sig av dessa i större utsträckning finns möjligheten att komponera både goda och klimatvänliga måltider.

Genom att välja klimatsmarta livsmedel lyckades VGR redan 2017  minska klimatpåverkan av verksamheternas måltidsservering med nio procent per portion.

Juryn från vänster: Erik Hallberg, affärsområdeschef, Thomas Front, servicedirektör, Eva Degerman, HR-chef, Pelle Danielsson, kock och Linda Martinsson, områdeschef Måltider