Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

10 sätt att förnya din garderob – utan att köpa nytt

Kan man älska mode och samtidigt hantera sin klimatångest?
– Vi måste bara hitta nya vägar, säger modeaktivisten Marielle Krus (28).
Här är hennes bästa tips om hur man skapar en hållbar garderob.

– Efter att jag studerat till textilingenjör fick jag en enorm klimatångest. Jag förstod på allvar vad klädindustrin ställer till med. Hur mycket vatten det går åt, hur mycket kemikalier som används, hur de som arbetar i fabrikerna har det. Och att vi handlar 14 kilo kläder per person om året. Det är en slit-och-släng-kultur som bara blir värre, säger Marielle.

Marielle menar att all världens klädproduktion skulle kunna stoppas nu och vi skulle ändå kunna klä oss i generationer framåt med det som redan är producerat.

Med den insikten tappade Marielle både lusten och kreativiteten hon tidigare haft när det gäller att klä sig. Hon som alltid jobbat med mode och uttryckt sin personlighet genom kläderna.

Modeaktivist

Det var när hon kom i kontakt med projektet F/ACT Movement som det vände. Tillsammans med nio andra modeintresserade personer fick hon  köpstopp för nyproducerade kläder. I stället fick de lära sig andra sätt att förnya sin garderob.
Kreativiteten kom tillbaka och följarna på Instagram blev fler.

– Nu kan jag se hur mina idéer sprider sig samtidigt som jag får bekräftelse av andra att jag är på rätt väg. Jag känner också att jag hittat min egen stil nu.

https://youtu.be/ghAlAAfDV9E

10 tips för en hållbar garderob

1.Tillbringa tid i garderoben

Brukar du bara rafsa åt dig något precis innan du ska iväg till jobbet? Då är risken stor att du använder samma kläder i samma kombinationer.

– Många säger till mig att de har berg med kläder, men inga outfits, säger Marielle.

Så sätt på din favoritmusik och boka tid med din egen garderob. Då hittar du säkert flera nya, fina kombinationer.

Förvara kläderna så du ser allt du har.
Foto: Kent Eng

2.Städa i garderoben

Förvara kläderna så du ser allt du har. Plagg vi inte ser, använder vi oftast inte. För hur är det med de där undanstuvade jeansen eller tröjan längst in i skåpet? Om garderoben är överskådlig kan alla dina plagg komma till användning och det blir mycket trevligare att välja kläder.

Här har Marielle kombinerat sina favoritbyxor (second hand) med ett par cowboy-boots hon köpt på loppis för tio kronor, en enkel topp, en lång kappa tillsammans med accessoarer hon fyndat second hand (väskan, örhänget och hatten). Eller: Samma cowboy-boots och topp får en ny look tillsammans med en ”bytt” kjol och några gamla trotjänare i garderoben (hatt och långkofta). Brokadväskan och halsbandet är second hand.
Foto: Kent Eng

3.Kombinera looken

När du börjat inse hur mycket du har i garderoben är det bara att gå loss. Här har Marielle kombinerat sina favoritbyxor (second hand) med ett par cowboy-boots hon köpt på loppis för tio kronor, en enkel topp, en lång kappa tillsammans med accessoarer hon fyndat second hand (väskan, örhänget och hatten).
Eller: Samma cowboy-boots och topp får en ny look tillsammans med en ”bytt” kjol och några gamla trotjänare i garderoben (hatt och långkofta). Brokadväskan och halsbandet är second hand.

Marielles favoritskjorta är lång, lös och ledig och funkar till både vardag och fest. Tillsammans med ett par gamla jeans från HM, ett par vintage-fyndade loafers och ett rött läppstift som accessoar är hon redo för en dag på jobbet. Eller utanpå en finklänning hon köpte som utbytesstudent i Taiwan och med ett par sandaler hon köpt på Tradera är hon klar för utgång.
Foto: Kent Eng

4.Hållbara plagg är de som används

Om du hittar de modeller och material du trivs i, är det lättare att välja när du ska ut på din second hand-runda.  Marielle har insett att hon gillar vida byxor, hattar och långa kappor. Hennes favoritskjorta är lång, lös och ledig och funkar till både vardag och fest. Tillsammans med ett par gamla jeans från HM, ett par vintage-fyndade loafers och ett rött läppstift som accessoar är hon redo för en dag på jobbet. Eller utanpå en finklänning hon köpte som utbytesstudent i Taiwan och med ett par sandaler hon köpt på Tradera är hon klar för utgång.

5.Låna eller hyr kläder

Varför bara använda din egen garderob? Gå ihop med dina vänner och ha bytparty! Eller hyr kläderna till festen! Du kan lika väl hyra ett par jeans som en balklänning eller en kostym. Gillar du att variera dig är det här ett bra sätt att skapa ”korsdrag” i garderoben.

6.Köp second hand och sälj

Investera i kvalitetsvaror, sådant som håller och har ett bra andrahandsvärde. Säljer du det sedan i tredje hand kan du oftast sälja det för samma summa eller till och med mer. Då har ju plagget varit i princip gratis. Det finns flera sajter på nätet och facebookgrupper där du kan köpa och sälja kläder.
–  Mina Gucci-loafers har superkvalitet och håller i tio år till om jag vårdar dem. Om jag säljer dem får jag ut minst det jag gav.

Hatt,rosett, scarf, solglasögon, halsband är exempel på accessoarer som kan piffa upp enkla plagg
Foto: Kent Eng

7.Addera accessoarer

De sätter piff på allt. Du kan utgå från något så enkelt som jeans och T-shirt. Även om du inte är en sådan person som  leker i garderoben gör du all skillnad för looken med en snygg hatt, ett vackert smycke eller ett knallrött läppstift.
– Med det som ligger här kan dina jeans och din T-shirt få fem olika looks. Accessoarer är också bra när man reser eftersom de inte tar någon plats. Och om du inte börjat handla second hand ännu, kan du börja med accessoarerna.

Med en nopppmaskin blir de stickade plaggen fina igen
Foto: Kent Eng

8.Vårda och laga

Ta hand om dina kläder så håller de längre. Tvätta i tvättpåse, putsa skorna, lappa och laga. Investera i en noppmaskin. Om du har gamla koftor, tröjor och halsdukar du är på väg att slänga för att de är noppiga, blir de som nya när du gått över dem med noppmaskinen. Dina garderobsfavoriter förtjänar extra kärlek.

omsytt plagg och en sylåda
Foto: Kent Eng

9.Re-make

Gamla plagg förvandlas till nya Klipp av en klänning och gör en skjorta. Eller förläng en kort kjol med ett annat tyg. Här har Marielle fått hjälp att sy på en gammal gardin på en resårkjol hon tröttnat på. Om du inte kan sy själv, lämna till skräddare. Byta knappar är också ett enkelt knep för att ge plagget ett nytt utseende.

10.Lämna in kläder till skräddare

Har du gjort ett second-hand-fynd som du gillar, men som är lite för stort – lämna in till skräddaren och låt hen fixa till det så det sitter perfekt. Klädindustrin utgår från standardmått och det är inte många som passar perfekt i dessa storlekar.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
Film och foto: Kent Eng
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

Västra Götaland bidrar till EU:s gröna omställning genom mode och design och
hållbar konsumtion och en grön omställning står högt på EU:s agenda.

F/ACT Movement är en del av RE:textile, ett projekt som går ut på att hitta modeller för en hållbar modeindustri. Västra Götalandsregionen (VGR) är med och finansierar projektet.
De tio F/activisterna (står för fashion activist) som var med i projektet fick inte köpa några nyproducerade kläder under sex månader, men fick i stället möjlighet att prova på olika kreativa sätt att aktivera innehållet i sina befintliga garderober.

Den 26 november deltar Adrian Zethraeus, projektledare för RE:textile, i ERRIN (European Design Days) i Bryssel. Han kommer då att presentera F/ACT Movement och hålla en workshop om hur man både kan älska design och mode och samtidigt vara klimatsmart. Målgruppen för detta event är beslutsfattare på EU-nivå inom cirkulär ekonomi och experter i designbranschen.