Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Influensa är en mycket smittsam sjukdom som kan vara farlig för äldre personer och andra med nedsatt immunförsvar, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

Influensavaccinet kommer tidigare – ”god tillgång i år”

19 november börjar årets influensavaccination. Men vaccinet är redan på väg. Därför kan vaccinationerna påbörjas redan inom de närmsta dagarna för de personer som ändå är på en vårdmottagning.

Förra året var det rekordmånga som ville vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Förutom riskgrupperna var det fler friska personer som vaccinerade sig och vaccinet tog slut på många ställen i Europa.

– Det är jättepositivt att efterfrågan har ökat och att många har insett att influensa faktiskt kan vara en farlig sjukdom, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

Mycket smittsamt

Influensavirus är mycket smittsamt och influensa yttrar sig på olika sätt för olika individer. Vissa blir rejält förkylda, andra får klassiska influensasymtom och några blir så sjuka att de behöver intensivvård.

– Tänk på att det som verkar vara en vanlig förkylning faktiskt kan vara influensa, och kan få allvarliga konsekvenser om du smittar någon som har nedsatt immunförsvar eller en kronisk sjukdom, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

Det är ett av skälen till att undvika kontakt med små barn och äldre när man är förkyld. Och har du vaccinerat dig så skyddar du indirekt även andra mer sårbara personer.

God tillgång

Det kan räcka med att bläddra i en tidning hos frisören eller trycka på stoppknappen på bussen för att bli smittad.

– Tar du i saker som någon med influensa har tagit i före dig, kan du bli smittad. Man pillar sig omedvetet i ögon och näsa och har man då viruset på fingrarna så kan det vara kört, säger Gunilla Ockborn.

– I år har Västra Götalandsregionen (VGR) beräknat att det kommer att behövas mer vaccin, och leverantören säger att tillgången till vaccin i Sverige kommer att vara god.

Smittskydd rekommenderar liksom tidigare alla över 65 och personer med vissa kroniska sjukdomar att vaccinera sig för att slippa influensa, eller åtminstone få en lindrigare variant.

– Influensa är en allvarlig sjukdom för vissa personer och vaccination är det bästa vi kan erbjuda för att mildra symtomen, säger Gunilla Ockborn.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Som VGRfokus tidigare berättat erbjuder VGR nu ett bredare vaccin som ger ett ökat skydd. Läs mer här

Läs mer om influensa på 1177.se

https://www.youtube.com/watch?v=FfJ_QYJj9g0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0tgrV0IfJ3uHcNYaMmddFVUGPLOFoywtSHudmtB3YMxdtOTFK5IwxKod4