Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
På Västkuststiftelsens webbplats finns många tips på olika vandringsleder i Västra Götaland och Halland. Foto: Jonas Ingman

Efter corona – vandringslederna lockar fler än någonsin

Att ge sig ut i naturen är bland det säkraste man kan göra just nu. Åtminstone om du gör det i ditt lokala naturområde och håller avstånd till andra.

Västkuststiftelsen, som sköter 280 naturreservat i Västra Götaland och Halland, får nu fler frågor än någonsin. Antalet besökare på vandringsledernas hemsidor har ökat med uppåt 300 procent.

– Vi ser en positiv explosion av intresse  nu när många väljer naturen framför annan fritidssysselsättning. Vi har fått rapporter om fulla parkeringar, till och med på vardagarna, säger Olle Wängborg som är projektledare för vandringsleder på Västkuststiftelsen.

Linus Kron, vd på Västkuststiftelsen, ser att naturen fyller en viktig funktion för folkhälsan när andra fritidsintressen inte kan bli av. I naturen kan man träna, vandra, fika eller bara vara. Den är enkel och finns i de flestas närmiljö.

– Vi tror att det nyvaknade intresset kommer att leda till en bestående ökning även om besöken troligen minskar något när covid-19 är över, säger han.

Lederna är skyltade och gjorda så att det ska vara enkelt att hitta och ta sig fram. Foto kaffekok: Jonas Ingman. Övrigt Västkuststiftelsen
Lederna är skyltade och gjorda så att det ska vara enkelt att hitta och ta sig fram. Foto kaffekok: Jonas Ingman. Övrigt Västkuststiftelsen.

Västkuststiftelsen får dagligen frågor om vad som är tillåtet i naturen. Många frågor handlar om vad som är tillåtet att göra i naturen, som att plocka blommor, sova i tält eller göra upp eld. Dessutom kommer synpunkter från både besökare och markägare om att det borde finnas större parkeringsplatser vid naturreservaten.

Räddning för besöksnäringen

– Många gånger kan våra guidade naturpromenader vara första kontakten med ett område som man sedan besöker igen på egen hand. Men guidningarna är inställda tills vi bestämt hur vi gör efter 31 maj. De vandringstips vi publicerat på vår hemsida är populära och kompenserar något, säger Olle Wängborg.

Om vandringstrenden håller i sig under sommaren kan den bidra till att rädda besöksnäringen. Turistrådet Västsverige samarbetar med det lokala näringslivet för att bland annat öka utbudet av logi, mat och annan service längs vandringslederna. Längs Gotaleden finns ett femtontal ställen som erbjuder köp av take-away eller picknickmat.

Karta över naturreservat och exempel på skyltning av en led.
Det finns många fina naturreservat i Västra Götaland. Mer information om dem finns på Västkuststiftelsens webbplats.

– Vi lyfter de kvalitetssäkrade lederna på vår webbsida och stöttar företagen i digital utveckling, säger Emmy Hultberg, projektledare för utveckling på Turistrådet Västsverige. Det är för närvarande cirka tjugo leder som fyller kraven på att vara kvalitativa, hållbara och attraktiva. Det innebär bland annat att de ska vara väl markerade, finnas en skötselplan och en organisering kring leden.

Länk till tips på vandringsleder

Text: Ingrid Horner
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

Västkuststiftelsens uppdrag är att bevara och vårda den västsvenska naturen och att stimulera friluftslivet, eller att ”Värna, Vårda och Visa naturen”. Huvudmän är Västra Götalandsregionen, Region Halland och Göteborgsregionens kommunalförbund.

Västkuststiftelsen köper in mark och arbetar för att värdefull natur skyddas som naturreservat och äger själv cirka 4000 hektar mark. Genom Länsstyrelsen i Västra Götalands län har man ett uppdrag som naturvårdsförvaltare för närmre 280 reservat på sammanlagt mer än 50 000 hektar. Länk till Västkuststiftelsens webbplats

De västsvenska naturområdena vårdas och utvecklas utifrån deras skiftande karaktärer; från platser där syftet är att bevara och vårda hotade arter och miljöer, till områden som främst är avsedda för friluftsliv.

Skärgårdsrenhållningen ingår också i verksamheten med skötsel av de ”skärgårdsmajor” (sjöbodar med soprum och toalett) som finns i ca 70 bohuslänska naturhamnar.

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för frågor om besöksnäring. Verksamheten ska driva utveckling och marknadsföring av besöksnäringen i samverkan med inhemska eller internationella partners och öka konkurrenskraften hos företagen i Västra Götaland. Länk till Turistrådet Västsveriges webbplats

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *