Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Pixabay

Smittskyddsläkarnas oro inför valborg: ”Undvik fester och folksamlingar”

En av årets större festhelger står för dörren och det oroar smittskyddsläkarna i Västra Götaland. Att människor samlas, kanske delar samma flaska, chipspåse eller på andra sätt är nära varandra, kan göra att smittspridningen ökar.

– Jag vill uppmana alla att fundera ett varv extra kring hur valborgsplanerna ser ut och att föräldrar pratar med sina barn. Vi har ett extraordinärt läge och vi måste alla tillsammans, ung som gammal, jobba för att minska spridningen av covid-19, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Runt om i Sverige har valborgsfiranden ställts in med anledning av coronapandemin och förbudet mot folksamlingar med mer än 50 personer. Men trots det finns det farhågor om att valborgshelgen liksom tidigare år, kommer samla många, framför allt unga, människor.

– Vi märker redan hur folk börjat slappna av, samlas tätt på uteserveringar och parkernas gräsmattor och det finns en risk att det här kommer öka under valborg, säger Peter Ulleryd.

Föräldrar uppmanas att prata med sina barn

Helst vill smittskyddsläkarna i Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten att man undviker fester och folksamlingar. Större bjudningar är olämpliga vare sig de hålls i hemmet eller utomhus.

Särskilt när människor från olika geografiska områden träffas ökar risken för smittspridning. Lägg därtill en flaska eller cigarett som vandrar runt mellan festdeltagarna. Peter Ulleryd uppmanar föräldrar att prata med sina barn.

– Det är lätt som ung att känna sig osårbar men även om du skulle ha turen att få lindriga symtom kan du aldrig veta hur den du smittar i sin tur drabbas. Att skydda sig själv handlar lika mycket om att skydda sin familj och sina vänner.

Rekommendationer

För den som ändå tänker ge sig ut under valborgshelgen kommer här några rekommendationer:

  • Var utomhus
  • Undvik trängsel – håll avstånd
  • Gå eller cykla hellre än att åka kollektivt, särskilt om det är många ombord
  • Dela inte flaskor, cigaretter, chipspåse och annat som kan sprida smitta
  • Om du är det minsta förkyld, stanna hemma.

Samma begränsningar för antalet personer som kan samlas och rekommendationer om att undvika trängsel gäller givetvis även under första maj – där demonstrationstillstånd inte ges för fler än 50 personer – samt under andra högtider under våren.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


 

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *