Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Louise Frosthammar är en av de kuratorer som tar emot patienter på Ungdomsmottagningen online. Foto: Angelica Zsonda

Stor ökning av besök på Ungdomsmottagningen online

Besöken på Ungdomsmottagningen online har ökat stort i samband med utbrottet av covid-19.
– Det har ökat jättemycket, från 56 bokade möten i februari till 184 i mars, säger Angelica Zsonda, barnmorska i Västra Götalandsregionen (VGR).

Ungdomsmottagningen online startades för två år sedan för att öka tillgängligheten, men var fram till början av året endast öppet med några tider på vardagskvällar. I februari fick verksamheten en ny form, där en grupp på åtta medarbetare – barnmorskor, kuratorer och psykologer – tog emot patienter online under heldagar två dagar i veckan.

Fler bokade möten

Covid-19-utbrottet har sedan dess fått Ungdomsmottagningen online att utöka ännu mer, och nu finns tider alla veckodagar. Allt fler medarbetare lägger in tider i online-bokningen. Från att ha kunnat erbjuda totalt 66 tider online under en vecka, erbjuds nu mellan 20 och 40 tider varje dag. Och ungdomarna hittar dit.

– Hittills har vi haft 108 möten i april, så troligtvis blir totalsiffran för den här månaden ännu högre. De sista veckorna har i stort sett alla tider blivit bokade, säger Angelica Zsonda, barnmorska på ungdomsmottagningen i Partille och administratör för Ungdomsmottagningen online.

– Det är väldigt positivt. Vi ser att när ungdomarna väl hittar oss online, så återkommer de den vägen. Jag tror att många inte vetat om innan att vi funnits, och vi har ju heller inte haft så många tider som nu, fortsätter hon.

Preventivmedel vanligt

Det är ingen större skillnad vilka ärenden man kan utföra online och i ett vanligt, fysiskt möte, menar Angelica Zsonda. Den enda begränsningen hon ser är att barnmorskorna inte kan ta blodtryck, eller sätta in spiral.

Vanliga ärenden hos barnmorskorna online handlar om preventivmedel – oftast olika frågeställningar kring p-piller – och om klamydia-test.

– Patienten kan beställa test på klamydia.se, sedan kan vi skriva ut antibiotika och även göra smittspårningen genom Ungdomsmottagningen online.

Isolering skapar problem

De vanligaste ärendena till kuratorer och psykologer är också det saker som man söker för på en vanlig fysisk mottagning, som nedstämdhet och ångest

– Det är väldigt positivt att samtalskontakten kan fortsätta under den här tiden, då ungdomarna inte kan ta sig till de vanliga mottagningarna i samma utsträckning.

Angelica Zsonda tror att ytterligare patienter kommer att söka sig till dem längre fram som följd av covid-19-situationen.

– En mer isolerad tillvaro skapar problem som man behöver prata om.

Här kan du ladda ner appen Ungdomsmottagningen online

Text:Åsa Berner
vgrfokus@vgregion.se

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *