Folktandvården tar emot i stort sett som vanligt både på klinik och via videomöte.
Folktandvården tar emot i stort sett som vanligt både på klinik och via videomöte.

Folktandvården Västra Götaland fortsätter att ta emot patienter under coronapandemin.
– Vi vet inte hur länge den här situationen kommer att pågå. För att invånarna  ska bibehålla sin goda munhälsa behöver de tillgång till tandvård, säger tandvårdsdirektör Ann-Charlotte Sundelin.

I andra delar av Sverige är det flera folktandvårdsorganisationer som endast tar emot patienter för akuttandvård. I Västra Götaland har Folktandvården i stort sett öppet som vanligt.

– För att både våra patienter och medarbetare ska känna sig helt trygga på våra kliniker har vi vidtagit en rad åtgärder sedan coronapandemin startade. Vi kontrollerar noga att de som besöker oss inte har förkylningssymtom och vi är extra försiktiga i behandlingen så att vi inte sprider eventuell smitta, säger Ann-Charlotte Sundelin.

Ann-Charlotte Sundelin
Ann-Charlotte Sundelin

Speciell skyddsutrustning

Patienter med förkylningssymptom och akuta tandvårdsproblem tas emot på nio särskilda kliniker. På dessa kliniker ser rutinerna annorlunda ut och personalen har speciell skyddsutrustning.

Ann-Charlotte Sundelin betonar vikten av att hålla igång verksamheten, även under tiden då coronapandemin pågår.

– Vår vision är Frisk i munnen hela livet och nu – som alltid – behöver vi finnas där för våra patienter. Kan vi fortsätta erbjuda tandvård till de flesta av våra patienter och kanske till och med minska våra köer, har vi mer resurser senare för att ta emot patienter i riskgrupper.

Träffa tandläkaren online

För den som inte vill eller inte kan göra ett besök på klinik, finns nu Folktandvården även i appen Mitt Vårdmöte. Där kan patienten träffa tandläkaren i ett videosamtal via mobil, surfplatta eller dator, och få hjälp och råd till exempel om en tand eller lagning gått sönder, om man ramlat och skadat sina tänder eller vid tandvärk. Det finns möjlighet att  bifoga bilder och fotografera under tiden som samtalet pågår.

– Vi är mycket glada att nu också kunna erbjuda våra patienter en kvalificerad bedömning av en tandläkare utan att behöva komma till kliniken, säger Ann-Charlotte Sundelin.

Text: Ebba Strömqvist
vgrfokus@vgregion.se