Att vara fysiskt aktiv är extra viktigt under coronapandemin.
Att vara fysiskt aktiv är extra viktigt under coronapandemin.

35–50 procent av Sveriges befolkning rör på sig för lite. I coronatider är det extra viktigt att fortsätta vara aktiv och röra på sig eftersom fysisk aktivitet minskar risken för sjukdomar och stärker immunförsvaret. Här kommer tips på vardagsmotion och samlade länkar till träning som du kan göra utomhus eller i hemmet.

– Fysisk aktivitet har flera positiva hälsoeffekter, det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och motverkar diabetes typ 2, säger Stefan Lundqvist, fysioterapeut på Centrum för fysisk aktivitet i Västra Götalandsregionen (VGR).

Roligt och motiverande

Det gäller att hitta en form av fysisk aktivitet som just du tycker är rolig och motiverande. Kom ihåg att även dina vardagsaktiviteter räknas. Här kommer tre enkla tips:

  • Ta en promenad utomhus varje dag
  • Undvik stillasittande under lång tid, res dig upp var tjugonde minut
  • Försök att få in en pulshöjande aktivitet om dagen, exempelvis gå upp och ner för trapporna, gräv i trädgården eller ta en cykeltur i det fina vårvädret

– Vad du än väljer så är det viktigaste att den fysiska aktiviteten blir av, säger Stefan Lundqvist.

Råd om fysisk aktivitet

Centrum för fysisk aktivitet i Västra Götalandsregionen (VGR) har gjort en samlad sida med rekommendationer och råd om fysisk aktivitet. Här finns också tips på fysisk aktivitet, filmer med träningstips, utomhusgympa och andra fysiska utmaningar du kan ta dig an.

Länk till träningstipsen

Länk till film om fysisk aktivitet på recept

Text: Helena Kryssman
vgrfokus@vgregion.se