Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar.

Nya riskområden för TBE – vaccination ger bäst skydd

Virussjukdomen TBE har spridit sig till nya områden i Västra Götaland – se kartan nedan. Om man rör sig mycket i skog och mark i de aktuella områdena bör man vaccinera sig.

– Vaccination är det bästa skyddet om man rör sig i riskområden, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare Västra Götaland.

Efter en markant ökning av antalet TBE-fall i Västra Götaland under 2010-talet fram till 2017 har antalet legat precis över 60 de senaste tre åren. Förra året smittades 63 personer med TBE i Västra Götaland, vilket är i samma storleksordning som åren 2017 och 2018.

– De allra flesta smittas i redan tidigare kända TBE-trakter, men några nya vaccinationsområden tillkommer varje år, säger Peter Nolskog.

På årets karta finns helt nya områden i Lilleby/Björlanda i Torslanda och i ett område som ligger på gränsen mellan kommunerna Essunga och Vara. Andra områden, till exempel i Lerums kommun, har blivit större.

TBE-karta Västra Götaland
TBE-karta Västra Götaland.

Vaccination bästa skyddet

Om man rör sig mycket i skog och mark i de aktuella områdena bör man vaccinera sig mot TBE. Det går att vaccinera sig mot TBE trots den pågående pandemin med covid-19, men det är viktigt att, som alltid, följa de allmänna råden om att hålla avstånd, vara noga med handhygien med mera.

Peter Nolskog
Peter Nolskog

– Vaccination är det bästa skyddet om man rör sig i riskområden, säger Peter Nolskog. Fästingsäsongen har redan börjat men det är ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten.

En annan fästingöverförd sjukdom är borrelia, som också kan ge symtom från hjärna och hjärnhinnor. Till skillnad från TBE orsakas denna av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns inte. Men det går att minska risken för fästingbett, till exempel genom att bära täckande kläder när man är i områden där fästingar finns.

Text: Smittskydd Västra Götaland
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA: TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation. Mer information om TBE, vaccin och fästingar finns på Smittskydd Västra Götalands webbplats och på 1177.se.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *