Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Pixabay och Nisse Hvidfeldt

Ungas krissamtal ökar under coronapandemin – här kan du få hjälp

Under coronakrisen märker flera stödorganisationer att samtalen från oroliga barn och unga blir fler. Många samtal handlar om oro för att själv bli smittad av corona, oro för ens familj och släktingar i riskgrupp och oro inför framtiden när skolan är stängd. Flera samtal handlar även om rädsla och våld i hemmet, vilket ökar när föräldrar är hemma mer.  

– För de barn som på olika sätt har en svår situation hemma, exempelvis med våld inom familjen eller med föräldrar som inte mår bra, har situationen hemma blivit mer påtaglig då fler har befunnit sig längre perioder hemma, säger Anneli Grip, regionombud på Bris Väst.

”Det är extremt spänd stämning hemma. Både jag och pappa är hemma. Han går bara runt och är arg pga corona. Han blir jättearg på mig om jag nyser eller hostar och skriker på mig då. Jag vet inte vad jag skall göra”

Barns oro märks hos Bris

När Bris utökade öppettiderna får att kunna ta emot fler samtal i mitten av mars, vilket sammanföll med intensiv nyhetsrapportering om corona, ökade samtalen med 30 procent jämfört med veckorna innan.

”Pappa är hemma hela tiden nu och mamma är hemma hela tiden nu. Pappa kan vara dum mot mamma hela tiden nu. Han skriker, slår, är arg. Och nu kan han göra det hela tiden för hon är inte på jobbet.”

– Under de första veckorna handlade många samtal om oro på olika sätt. Yttre stress och påfrestningar påverkar vuxna, och det påverkar i sin tur barns situation hemma. En del barn berättar om att konflikter sker i högre utsträckning eller att vuxna begränsar barnets liv på grund av den vuxnes rädsla för viruset, säger Anneli Grip, regionombud på Bris Väst.

Länk för barn till Bris.
Länk för vuxna till Bris.

Tjejjouren Väst – samtalen har fördubblats

Nästan 800 samtal har inkommit till Tjejjouren Väst under de senaste två månaderna, vilket är en ökning på 50 procent jämfört med samma period förra året. Samtalen handlar om själva coronapandemin, men mest om konsekvenserna som har uppstått i samhället, såsom karantän och isolering.

”Jag kommer inte kunna göra någonting nu, allt är förstört på grund av corona. Jag kan inte ta körkort som jag tänkt för allt är inställt. Och jag kommer inte att ha något jobb i sommar”.

– Vi får inte glömma att det kommer konsekvenser av pandemin med arbetslöshet, en ökning av psykisk ohälsa och andra typer av utsatthet. Därför är det extra viktigt att nu ta in barn och ungas känslor och oro och prata med dom och vad som händer. Och också påminna dom om att det är vi vuxna som har det största ansvaret för att lösa detta så gott vi kan, säger Josefine Kollén, kommunikationsansvarig på Tjejjouren Väst.

Läs mer om Tjejjouren Västs verksamhet: www.tjejjourenvast.se

Nätverket De Glömda Barnen

En annan organisation som känner av oron under coronakrisen är nätverket De Glömda Barnen i Västra Götaland. De samlar organisationer, myndigheter, studieförbund och kommuner som tillsammans arbetar för att synliggöra barn som växer upp i familjer med beroendeproblematik och eller psykisk ohälsa.

– Det finns en stor oro för att barn och unga inte kan vara i skolan i samma utsträckning då vi vet att skolan är en fristad. Vi ser ett behov av erfarenhetsutbyte bland vuxna som arbetar med barn och unga i utsatta situationer för att de ska kunna sprida goda tips och idéer för hur de trots pandemin kan fortsätta att bedriva verksamhet, säger Disa Jagurdzija, samordnare på nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland.

Nätverket ser ett behov av att sprida information till skolpersonal om vikten att vara uppmärksam, hålla kontakt med barn och unga även om de är hemma och tala om för dom vart de kan vända sig om de behöver hjälp.

Läs mer om nätverket De Glömda Barnen i Västra Götaland: https://www.deglomdabarnen.se/

Våga fråga – utbildningen som kan rädda liv

Suicide Zero har tagit fram en utbildning för att förebygga självmord. Utbildningen heter Våga Fråga och öppnar upp för samtal runt psykisk ohälsa och suicid. I början av coronautbrottet blev utbildningarna inställda men Medborgarskolan Skaraborg och Suicide Zero var snabba med att ställa om sin verksamhet.

– Vi tog snabbt fram en digital variant som vi körde första gången förra veckan. I den digitala varianten tappar man vissa övningsmoment, men i dessa tider när man spår en ökning av suicid som följd resonerar vi att någonting är bättre än ingen utbildning alls, säger Cissi Hagberg på Medborgarskolan Skaraborg.

Läs mer om utbildningen här: www.medborgarskolan.se/vagafraga

Text: Helena Kryssman
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Västra Götalandsregionen stöttar samtliga stödorganisationer i artikeln ekonomiskt.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *