År 2020 skulle varit ett alldeles särskilt år på Nordiska Akvarellmuseet. Det har det också blivit, men inte alls som det var tänkt.
– Vi kan inte jubilera när det finns så mycket sorg i samhället. Men vi har gjort något annat i stället, som jag tror kommer att beröra många, säger Bera Nordal.

Det som skulle bli det stora jubileumsåret började så bra, med en stor utställning av Fredrik Söderberg och Jonsuk Yoon (Sydkorea). Med fina recensioner i TV och tidningar och nöjda besökare. De två kommande utställningarna skulle också bli något alldeles extra.

Utställningen som aldrig blev

I sommar skulle vi fått se utställningen Animal Kingdom, med verk inlånade från både Europa och USA. Med motiv från det tidiga vetenskapliga måleriet till dagens skildringar av hotade arter. Vi skulle fått följa utvecklingen från människans första intresse för djurens anatomi, via fascinationen för jakt till dagens debatt om biologisk mångfald och utrotningshot. Efter sommaren skulle hela utställningen skeppas över till USA för att visas i ett museum utanför New York.

– Redan i slutet av februari förstod vi att det skulle bli svårt att lösa transporterna från alla museer, gallerier och konstsamlare runt om i världen som lånat ut sina verk till oss, säger Bera Nordal, chef för Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Den 28 mars stängde museet helt, dagen efter beslutet att det fick samlas max 50 personer i offentliga tillställningar. Bera Nordal och hennes personal ville ta det säkra före det osäkra och tog ett snabbt beslut, mitt i pågående utställning.

Lars Lerin och Bruno Liljefors

– Det var fruktansvärt det som började hända och vi ville ta vårt ansvar. Vi behövde också samla ihop oss och hitta nya lösningar för framtiden. Vad skulle vi göra nu? Tanken på att fira var plötsligt långt borta, men kanske kunde vi ge våra besökare något helt annat, säger Bera Nordal.

Bera Nordal har under sina många år på Nordiska Akvarellmuseet alltid återkommit till berättelsen och berättelsens kraft. Även när det varit utställningar med till synes vitt skilda konstnärskap har hon hittat en röd tråd som binder ihop till en berättelse.

Så hon gjorde det hon är bäst på, hon utgick från vad som fanns kvar att arbeta med från den utställningen som skulle blivit, gick igenom den egna samlingen och ringde upp några av konstnärerna. Den 21 maj kunde museet återigen slå upp portarna för att visa utställningen Flora, Fauna och Kroppens tunna skal med verk av Lars Lerin, Bruno Liljefors, Maria Nordin och Bernd Koberling.

Natur och skörhet

– Varje konstnär har sitt eget uttryck, men de hänger ändå ihop. Det handlar om natur, växtlighet, djur och vår egen skörhet. Vi behöver naturen och vi behöver hitta värme och harmoni i själen för att gå vidare efter det här, säger Bera Nordal.

Direkt när man kommer in i Nordiska Akvarellmuseet möts man av en flaska handsprit. Den är viktig, poängterar Bera, för att markera att här ska vi känna oss trygga. Plexiglas har satts upp vid kassorna och ett femtio besöksbrickor garanterar att det aldrig blir för många i lokalerna. Även verken har hängts upp glest för att besökare ska kunna hålla avstånden.

Konsten viktig kraft

Visningar av utställningen ska komma igång igen så småningom, men i mindre grupper än tidigare. Det kommer också att finnas en audioguide på hemsidan att ladda ner i telefonen. För den som hellre stannar hemma men ändå vill ta del av konsten, kommer det att läggas ut live-visningar facebook.

– Men för mig har den här krisen visat hur mycket vi behöver andra människor och hur vi längtar efter närhet och kommunikation. Vi längtar efter vår publik och att få igång våra samtal igen. För aldrig förr har väl konsten varit en så viktig kraft?

Oviss höst

Jubileumsåret skulle avslutas med en retrospektiv utställning från tjugo år som museum. Museet skulle visa upp sin egen konst och sin roll i regionen – vad det betytt för konstlivet, samhället och näringslivet. Det finns också planer på en stor bok som visar upp konsten som museet samlat på sig under åren.

Utställningen kan fortfarande bli av, men eftersom den skulle vara starkt förknippat med ett jubileum, kanske den får vänta. Alternativet är att året avslutas med något helt annat. Där står Bera Nordal och väger just nu.

– Det är ett svårt läge nu, för det finns inget att gå på. Vi får se, helt enkelt.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Nordiska Akvarellmuseet

För aktuella öppettider och information inför besöket, se www.akvarellmuseet.org

Nordiska Akvarellmuseet är en av de kulturverksamheter som Västra Götalandsregionen delfinansierar. Några andra exempel är Vara konserthus, Göteborgs konstmuseum och Läckö slott.