Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Pixabay och Anders Sandahl

Smittskyddsläkaren: ”Det är dags att sluta knô”

Vi behöver förändra vårt beteende. Det var huvudbudskapet från Västra Götalandsregionens (VGR) smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på fredagens presskonferens om coronaläget i Västra Götaland. Trots upprepade råd och rekommendationer fortsätter folk att trängas på restauranger, köpcentrum, i kollektivtrafiken och andra platser. Det är oroande.

– Vi har var och en ett ansvar för att förhindra spridningen av covid-19. Vi måste göra allt vi kan för att undvika att fler blir sjuka, för vi vet att utav dom som blir sjuka kommer några bli allvarligt sjuka och några kommer att avlida, säger Thomas Wahlberg.

Smittspridningen i Västra Götaland ökar. Antalet fler bekräftade fall beror främst på att antalet provtagningar av allmänheten de senaste två veckorna ökat markant. Förra veckan gjordes 15 000 så kallade PCR-tester som visar om någon är smittad av covid-19. Den här veckan väntas uppemot 20 000 tester bli gjorda.

Ann Söderström. Foto: Anders Sandahl

– Våra vårdcentraler, de i VGR:s egen regi och de privata, har gjort ett fantastiskt arbete för att se att invånare med milda symptom kan komma och testa sig. Och alla som testar sig får information och förhållningsregler, det är otroligt viktigt att testningen också leder till ett annat beteende för att minska smittspridningen, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, VGR.

Oro kring beteende

Även om ökningen av covid-19 till största del kan förklaras med ökad testförmåga så finns en stark oro kring folks beteende hos både Ann Söderström och Thomas Wahlberg.

– Vi ser att personer går till arbetet trots att de har luftvägssymptom och vi vet att de smittar andra. Och vi vet personer som har gått och provtagit sig och sen gått till arbetet medan de väntar på svar. Gör inte det, går man och provtar sig, gå hem och vänta på svar, säger Thomas Wahlberg.

Under veckan har nya reserekommendationer kommit från Folkhälsomyndigheten. Helst ska man undvika kollektivtrafik men om man inte har några val måste se till att hålla avstånd till andra passagerare och undvika trängsel vid av- och påstigning.

– Det är dags att sluta knô, säger Thomas Wahlberg.

Långsam minskning

I sjukvården går utvecklingen fortfarande enligt Västra Götalandsregionens prognoser. En långsam minskning av antalet inneliggande patienter och patienter i intensivvård. Men det skiljer mellan sjukhusen och trycket på vården är fortfarande högt.

– Vår utmaning är personalen och semesterperioderna. Vi måste hålla ett antal iva-platser öppna men också ge personalen semester. Det är en balansgång där vi hjälps åt inom VGR och där vi kan dra fördel av att vi är en så stor region och avlasta varandra. Vi ser de olika intensivvårdsavdelningarna som en gemensam resurs, säger Ann Söderström

Men en förutsättning för att sommaren ska gå ihop är att rekommendationer och förhållningsregler för att minska smittspridningen följs.

– Inflödet till sjukhusen minskar i alla åldersgrupper och det är glädjande att totala inläggningsfrekvensen minskar, men faran är inte över. Vi har en stor smittspridning i samhället och vi måste hålla i och hålla ut och följa rekommendationerna, säger Ann Söderström.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Se pressträffen igen:

Statistik från pressträffen:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *