Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
De tester som hittills gjorts på vårdcentralerna i Västra Götaland visar att 15 procent är smittade. Nu ska ännu fler testas i Göteborg.

Utbredd spridning av covid 19 – masstest av göteborgare

Nästa vecka får 17 000 göteborgare provtagningspåsar för covid-19 hem i brevlådan. Testet är frivilligt och syftet är att få bättre kunskap om hur smittan sprids. De prover som hittills tagits på vårdcentralerna visar att smittspridningen är utbredd i hela Västra Götaland.

Mellan 22 och 26 juni kommer 17 000 personer i Göteborg få en inbjudan att ta prov på sig själva från svalg och näsa. Proverna ska samlas in för att sedan analyseras med så kallad PCR-analys.

– Resultatet ger en ögonblicksbild av hur många som bär på det virus som orsakar covid-19. Vårt syfte är att samla kunskap om smittspridningen för att använda som beslutsunderlag för vårdplanering och smittskyddsarbete, säger projektägare Magnus Lindh, sektionschef på klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Utbredd spridning

Under juni har vårdcentralerna i Västra Götaland testat uppåt 40 000 förkylda personer med lätta symtom. 15 procent var smittade vilket visar hur utbredd spridningen är. Majoriteten av de provtagna som visat sig smittade är yngre personer under 70 år.

Vid fredagens pressträff om covid 19 höjde smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ett varningens finger inför midsommarhelgen.

– Vi har smittspridning i alla kommuner. Därför är det viktigt att fortsätta ta ansvar oavsett att det är midsommar och härligt väder. Håll avstånd, undvik att trängas i kustsamhällen, på badplatser och i kollektivtrafiken. Stanna hemma även vid lindriga symtom. Har man provtagit sig ska man inte gå till arbetet eller röra sig ute i samhället. Man ska vara hemma tills man har fått ett provsvar.

Semester för vårdpersonal

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström gav en lägesbild från sjukhusen där antalet Inneliggande för covid och IVA-vårdade sjunker. Belastningen är dock fortfarande hög med 210 covidpatienter totalt varav 47 på IVA och majoriteten i respirator.

– Våra prognoser pekar nedåt. Alla sjukhus har färre patienter men det är inte stabilt. Prognosen gäller under förutsättning att vi följer förhållningsreglerna. Får vi en gynnsam utveckling har vi också möjlighet att ge vår personal mer semester i slutet av sommaren.
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) talade också om vårdpersonalens behov av semester.

– Alla har inte fått den semester man har velat ha, men strävan är alla ska få en ordentlig sammanhängande ledighet. Därför hoppas jag att vi inte får en plötslig ökning av patienter på IVA. Det är viktigt att vi alla är vaksamma. Vi alla kan bli smittade och svårt sjuka.

Undvik kollektivtrafik

Även Västtrafiks VD Lars Backström talade om att undvika trängsel. Två extra båtar, ett 30-tal extra linjer och trygghetsvärdar är några ytterligare åtgärder som nu satts in.

– Undvik onödiga resor, gå och cykla om ni kan. Visa solidaritet med dom som måste åka kollektivt.

Dagens pressträff var den sista inplanerade inför sommaren.

– Nu får vi verkligen kämpa allt vi kan för att fortsätta hålla i. Jag önskar därmed alla en trevlig smittsäker midsommarhelg, sa smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Länk till statistik för covid 19 i Västra Götaland

Länk till mer info om provtagningen i Göteborg

Här kan du se pressträffen

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *