För personer med tvångssyndrom, framförallt kontaminationstvång, är den pågående pandemin extra svår.
– Mitt råd är att söka information och ta kontakt, säger Johannes Cannan Magnusson, verksamhetschef på OCD-mottagningen i Lerum. Det finns hjälp att få och du är inte ensam.
I Västra Götalandsregionen finns två specialiserade mottagningar för tvångssyndrom, i Uddevalla (NU-sjukvården) och i Lerum (Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS). På mottagningarna, som tar emot patienter från hela södra Sverige, behandlas patienter med svåra till extremt svåra tvångssyndrom.
Extra utsatta patienter
Ett nytt virus som covid-19 väcker oro hos de flesta, men för någon med OCD kan det vara extra tufft. Särskilt för den som lider av kontaminationstvång.
– De här patienterna är jätteutsatta nu eftersom just rädsla för smitta är ett stort problem, säger Johannes Cannan Magnusson. Man kan lägga timmar på handtvätt och dusch, lever redan med olika säkerhetsrutiner och tvättar sina kläder om och om igen. När då en pandemi av det här slaget inträffar blir man än mer isolerad och vågar kanske inte ens gå ut.
Som ett led i behandlingen av dessa patienter skulle man före pandemin jobba med att utsätta sig för det man är rädd för. Till exempel genom att gå ner till centralstationen och ta i saker.

– Det kan vi inte göra nu, säger Cannan Magnusson. Vi får istället göra riktade exponeringar utomhus, hemma hos patienten. Man kan fortfarande smutsa ner sig. Vi jobbar också vidare med videomöten på distans. Vi var tidigt ute med det och har stora regionala uppdrag.
Viktigt att inte isolera sig mer
Det allra viktigaste för den här gruppen är att inte börja isolera sig mer. Isolering leder till understimulans vilket i sin tur leder till mer tvång.
– Det är viktigt att ha kontakt med sin behandlare och hitta andra vägar, betonar Johannes Cannan Magnusson. Sök hjälp, ta kontakt, prata med din OCD-förening och lyssna på OCD-podden.
Text: Ingrid Fredriksson
vgrfokus@vgregion.se
Fakta: OCD-mottagningar
OCD-mottagningen är en resurs för öppenvårdspsykiatrin som erbjuder en mer specialiserad bedömning och behandling av patienter med tvångssyndrom och relaterade syndrom såsom dysmorfofobi, samlarsyndrom, trichotillomani och dermatillomani.
Patienter remitteras till OCD-mottagningen från en vuxenpsykiatrisk öppenvårdsmottagning. De patienter som blir aktuella på OCD-mottagningen har vanligtvis kvar kontakten med sin ordinarie mottagning.
Länkar:
OCD-mottagningen i Lerum
OCD-mottagningen i Uddevalla
Lyssna på OCD-podden:
OCD-podden är en podcast från Västra Götalandsregionen. I podden samtalar Johannes Cannán-Magnusson med profiler inom OCD-området samt behandlare ifrån OCD-mottagningen som delar med sig av sin kunskap kring diagnos, behandling och forskning inom ämnet psykiatri och i synnerhet tvångssyndrom och närliggande diagnoser. OCD-podden är en podcast från Västra Götalandsregionen.
https://ocdpodden.podbean.com/