Smittspridningen ökar i Västra Götaland. Arkivfoto: Pixabay

Spridningen av covid-19 fortsätter öka i Västra Götaland. Ökningen drivs av unga i åldrarna 20 till 29 år och även 30 till 39 år. Vi måste nu alla hjälpas åt för att minska smittspridningen säger Smittskydd Västra Götaland.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare

– Många går nu från ledighet till arbete och studier. Men smittan är kvar i samhället. Därför måste alla komma ihåg att hålla avstånd och stanna hemma vid symtom. Det gäller inte minst studenter på högskolor och universitet som har ansvar för att inte sprida smitta genom nollningar och andra sociala sammankomster, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Under förra veckan, vecka 32, rapporterades 671 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är en viss ökning jämfört med vecka 31 men i nivå med veckorna dessförinnan. Det är de unga vuxna, åldrarna 20 till 29 år och även 30 till 39 år, som driver ökningen.

– Det är oerhört viktigt att personer i dessa åldersgrupper gör allt de kan för att följa de råd och rekommendationer som finns för att inte driva på ytterligare smittspridning i samhället. Är man sjuk eller har lindriga symtom ska man kontakta sin vårdcentral för provtagning, säger Thomas Wahlberg.

Fram till och med 12 augusti klockan 14.00 hade totalt 19 204 personer testats positiva för covid-19 i Västra Götaland.

Antal inneliggande patienter

Behovet av sjukhusvård för covid-19 ligger fortsatt på en lägre nivå, som senaste veckorna. I dag torsdag 13 augusti klockan 10 fanns 58 inneliggande patienter med positiv covid-19 varav 7 vårdas på intensivvårdsavdelning, IVA.

– Vi planerar inför hösten och tar höjd för olika scenarier. Det är nu viktigt att alla gör vad de kan för att minska smittspridningen och vid symtom testar sig för att kunna bryta smittkedjor, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Antal innelliggande covidpatienter på VGR:s sjukhus.

I Västra Götaland har nu över 184 400 PCR-prover för covid-19 analyserats. Under vecka 32 genomfördes 7895 prover varav 7 procent var positiva. Det kan jämföras med 6,2 procent veckan före dess.

Text: Gabriel Holmqvist
vgrfokus@vgregion.se


Läs även:

Mer statistik: