Ella Dahlin, Leo Artborg och Tage Huss Wallin, testar på tandläkaryrket tillsammans med tandläkaren Mélissa Monrose och tandhygienisten (som spelar patient på bilden) Ali El-Masri, från Folktandvården i Kortedala. Foto: Martin Andersson

Du som funderar på vad du ska plugga på gymnasiet. Nu finns en ny möjlighet att få veta mer om olika yrken. Gymnasiedagarna och Future Skills hölls i år online på grund av coronapandemin och det mesta finns att titta på i efterhand.

I Västra Götalandsregionen (VGR) finns mer än 200 yrken att välja på. Nu kan du hänga med in på Intensiven eller i storköket för att se hur det är att jobba där. Eller varför inte göra yrkestestet om du är osäker på vad du gillar att göra.

De populära gymnasiedagarna brukar locka cirka 30 000 högstadieelever. I år satte covid-19 stopp för mässan som istället hölls digitalt under v 41. Cirka 20 000 elever deltog aktivt under de två mässdagarna. Tack vare att mycket material i år finns på nätet så finns nu möjlighet att gå in i efterhand och titta för den som kanske missade dagarna eller vill titta igen. Länk till gymnasiedagarna.

Stor chans till jobb

– Hos oss i VGR kan du jobba med i stort sett allt och inom många yrken behöver vi många fler medarbetare vilket gör att chansen är stor att få jobb, säger Kristina Wallén, HR-strateg.

VGR har i år tagit hjälp av niondeklassare som själva provar på olika yrken. I fem filmer får man följa Ella, Tage och Leo när de jobbar på intensiven, inom tandvården, i psykiatrin, på labb och i storkök. Länk till filmerna.

Man kan också göra ett yrkestest som visar vad man skulle kunna passa att jobba med.

– Det finns mycket information i vår digitala monter som kan vara till hjälp och inspiration inför valet till gymnasiet, säger Kristina Wallén.

18-19 november är det dags för nästa digitala mässa ”Kunskap och framtid” som inriktar sig på högskolevalet.

Läs också: Här är 10 yrkena med störst chans till jobb

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se