Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Antalet inneliggande på sjukhus ökar nu snabbt. Foto; Johanna Ewald St Michaels.

Nu slår smittspridningen mot vården

Spridningen av covid-19 fortsätter öka oroväckande fort och nu märks det tydligt  även i vården. I nästan alla kommuner i Västra Götaland syns kraftiga ökningar och antalet inneliggande patienter ökar snabbt på sjukhusen. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg tvingas nu också konstatera att smittan letat sig in på äldreboenden.

Antalet nya bekräftade fall av covid – 19 i Västra Götaland denna vecka är redan uppe i 1392 och förväntas överstiga förra veckans nivå som var 2984 nya bekräftade fall. Som bilden nedan visar har smittspridningen på bara några veckor ökat kraftigt i merparten av Västra Götalands kommuner. Ju mörkare blått, desto högre smittspridning.

Ökning märks i vården

– Varje dag blir fler än 20 personer så sjuka att de behöver läggas in på sjukhus. Eftersom vårdtiderna ofta är långa betyder det att antalet inneliggande för covid-19 nu ökar oroväckande snabbt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

På torsdagsmorgonen fanns 126 inneliggande patienter med covid-19 varav 17 på IVA.

– En brant ökning syns på flera sjukhus och vi ser en ökning i hela regionen vilket är oroande. Inget land har nått sin platå än. Därför vet vi inte när avplaningen sker.  Men vi vet sedan våren att vi kan plana ut kurvan om vi följer råden, säger Ann Söderström.

Istället för att nu börja jobba ikapp vård som fick ställas in under vården kan vården återigen behöva prioritera om för att i första hand klara akut vård och covidvård.

– Det är så vi kan anpassa. Det är många som slitit hårt och är slutkörda. Det här blir en ny ansträngning och vi måste orka, säger Ann Söderström.

Följ råden

De nya råd som gäller i Västra Götaland sedan en vecka är de hittills skarpaste sedan pandemin började. Läs om råden här.

– Jag har inget trollspö. Pandemin kan inte trollas bort. För att dämpa smittspridningen behöver vi alla göra vad vi kan och följ de råd som finns, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Just nu görs rekordmånga PCR-tester för att påvisa smitta av covid-19 i syfte att personer med symtom ska stanna hemma och att man ska kunna smittspåra. Nu börjar kapaciteteten på labb bli begränsad. Därför poängteras vikten att endast de som har symptom ska göra PCR-tester så att labbens resurser används på bästa sätt.

– Stanna hemma om ni är sjuka och gå och testa er om ni har symtom. Min vädjan är att det verkligen är dom som har symtom som testar sig, säger Ann Söderström.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


 

De nya skärpta råden

  • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
  • Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Här hittar du frågor och svar om de senaste skärpta råden