Kurva över patienter som läggs in på sjukhus och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.
Varje dag läggs mellan 20 och 40 personer in på sjukhus i Västra Götaland för att de är så svårt sjuka i covid -19, berättar Hälso-och sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Nu förlängs de skärpta råden i ytterligare tre veckor.

Folkhälsomyndigheten har i dag tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att förlänga de skärpa råden i Västra Götaland. Antalet personer som måste läggas in på sjukhus ökar och de första vaccindoserna väntas tidigast i slutet av januari.

Det var den 29 oktober som Folkhälsomyndigheten beslutade om skärpta allmänna råd i Västra Götaland. Nu förlänger man råden till den 13 december.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att smittspridningen i Västra Götaland ökar i en oroväckande fart. Han uppmanar till att ta de skärpta råden på största allvar.

– Varje dag blir hundratals människor smittade och några av dem kommer att bli allvarligt sjuka. Det går åt fel håll nu och vi måste alla känna ansvar för det. Samtidigt kan vi alla göra skillnad om vi följer råden. Det gäller mig, det gäller dig och det gäller alla andra människor vi har omkring oss, säger Thomas Wahlberg.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg

Antalet nya positiva fall har nu ökat sex veckor i rad. Under vecka 46 rapporterades 4 192 nya fall i Västra Götaland.

Behovet av sjukhusvård ökar

Även behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar. Idag, torsdag 19 november kl. 10:00, vårdades totalt 220 personer på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 32 på intensivvårdsavdelning.

– Det är mellan 20 och 40 personer varje dag som läggs in på våra sjukhus för covid -19. Vi skriver in fler än som skrivs ut. Därför ökar kurvan brant. Och även om man skrivs ut från sjukhuset så kan man fortfarande vara sjuk under lång tid. Covid är en mycket allvarlig sjukdom för många människor, betonar hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Kapaciteten för att analysera PCR-tester som påvisar om man har en pågående covid-infektion är nu bättre. Det har fungerat bra att skicka prover till Tyskland och enligt Ann Söderström är nu testkapaciteten god igen.

– Men man ska bara testa sig om man har symtom. Den som varit sjuk ett dygn ska testa sig för att se om man har en pågående infektion, säger Ann Söderström.

Vaccin i januari

Intresset för antikroppstester som tas via blodprov för att se om man haft covid -19 har minskat bland allmänheten. Därför har VGR minskat på tiderna för detta och prioriterar istället PCR-testerna i syfte att minska smittspridningen.

Ann Söderström berättar också att VGR hoppas få de första vaccindoserna i slutet av januari 2021, men något startdatum är ännu inte satt. De första doserna VGR får ska främst ges till riskgrupper och personal inom vård och omsorg.

– Det pågår ett intensivt planeringsarbete. Vi står på tårna och gör allt för att vara redo när det kommer doser till VGR, säger Ann Söderström.

Beslut om till exempel vilka grupper som är prioriterade, och vilket vaccin respektive grupp ska erbjudas, fattas i första hand av Folkhälsomyndigheten.

Text: Anders Sandahl, Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Skärpta råd i tre veckor

De skärpta råden gäller i hela Västra Götaland fram till och med 13 december.

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de skärpta råden. Det kan exempelvis innebära att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de skärpta råden. Det kan exempelvis vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Läs också: Frågor och svar om skärpta råd