Kraftig ökning av smittspridning i samhället och kraftig ökning av personer som vårdas på sjukhus för covid-19. Så ser pandemiläget ut en och en halv vecka före jul i Västra Götaland.
– Då har vi ännu inte sett effekten av förra veckans ökade smittspridning. Det är först efter en till två veckor vi ser effekterna på sjukhusvården, säger hälso-och sjukvårdsdirektör Ann-Söderström.
Den senaste veckan har smittspridningen av covid-19 accelererat kraftigt i Västra Götaland. Förra veckans ökning med 52 procent finns i alla åldrar. Ökningen är störst i gruppen 40 – 49 år och överlag för personer i arbetsför ålder. Men även skolbarn på främst högstadiet och gymnasiet samt äldreboenden är drabbade.
– Vi ser att närmare hälften av de smittade delar samma adress så kallade hushållskontakter. Det visar tydligt att nära tillsammans ökar risken för smitta. Vi har skarpa råd, nu måste vi också följa dom, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.
Här kan du läsa smittskyddsläkare Thomas Wahlbergs råd inför julhelgen.
Smittan har ökat i 40 av Västra Götalands 49 kommuner och det är i NU-sjukvården med Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla som närmaste orter som antalet sjuhusvårdade nu är högre än när det var som värst i våras.
Ann Söderström konstaterade att antalet sjukhusvårdade speglar samhällsspridningen och flaggade för att mer planerad vård kan behöva ställas in för att kunna prioritera covidvård och akutsjukvård.
– Vi testar ungefär lika många som innan men nu är andelen positiva svar på PCR-testerna fler. Effekterna på sjukhusvården ser vi om en till två veckor, säger Ann Söderström.
Personaldirektör Marina Olsson berättade att personalsituationen är ansträngd med hög frånvaro på grund av sjukdom och vård av barn.
– Våra förvaltningar omfördelar resurser så gott det går. Men situationen ändrar sig ständigt. Personalen är trött och behöver återhämtning. Men det kan bli så att beviljade ledigheter över jul måste dras tillbaka.
Redo att vaccinera
Västra Götalandsregionen står redo att börja vaccinera när de första 50 000 doserna beräknas komma i januari. De första doserna i fas ett ska gå till boende på äldreboenden och riskgrupper med kommunal omsorg i hemmet och deras hushållskontakter samt kommunal vård- och omsorgspersonal. I februari väntas ytterligare närmare 500 000 doser. Doserna i fas två ska dels gå till en andra dos för de först vaccinerade. Dels till medicinska riskgrupper, patienter som är äldre än 70 år, regional vård- och omsorgspersonal och patienter på specialistmottagningar.
– Det är först när de i fas ett och två är klara och vi har tillräckligt med vaccin som vi börjar vaccinera allmänheten, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i VGR.
Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se