Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om den nya råden som träder i kraft 14 december.

Smittskyddsläkaren: Gör allt du kan för att minska smittspridningen i jul

Från och med idag gäller nya råd och rekommendationer för att stoppa spridningen av covid-19. Råden gäller över hela landet och betonar det personliga ansvaret. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Det innebär bland annat att begränsa ditt sociala umgänge under storhelgerna och göra eventuella resor på ett säkert sätt.

– Fråga dig själv, om du måste resa iväg under julen och träffa människor du normalt inte har kontakt med, gör du då allt du kan för att minska smittspridningen? Jag tycker man ska tänka sig väldigt noga för. Det är inte meningen att man ska använda råden för att hitta kryphål utan vi måste verkligen göra allt vi kan för att minska smittspridningen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen.

Pandemin har pågått i över nio månader och det har knappast undgått någon vilka råd och rekommendationer som gäller för att minska spridningen av covid-19. Under hösten har vissa regioner haft särskilt skärpta råd, men med start 14 december gäller Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter över hela landet.

Skiljer sig de nya råden från det som gällt tidigare?

– Nej, i stort sett inte. Vi måste fortsätta hålla avstånd, stanna hemma om vi har symptom, undvika träffa människor vi normalt inte träffar och så vidare. Vi känner alla till råden vid det här laget, men vi måste följa dem, säger Thomas Wahlberg.

Skyldig att vidta åtgärder

Råden riktar sig till varje enskild individ och säger att ”du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor, vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper”

Råden finns i sin helhet på Folkhälsomyndighetens sida (via denna länk). De innebär bland annat:

  • Stanna hemmavid om du har luftvägssymtom, halsont eller feberkänsla, detta gäller även om symtomen är milda
  • Ha en god handhygien
  • Följ råd och rekommendationer
  • Umgås endast med personer du normalt träffar
  • Håll avstånd till andra människor
  • Undvik platser med trängsel, exempelvis butiker, köpcentrum och kollektivtrafik.
  • Arbeta hemifrån så ofta som möjligt
  • Res på ett sätt som minimerar smittrisken, undvik kollektivtrafik
  • Bedriv idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar smittrisken. Till exempel, dela inte utrustning och omklädningsrum, var utomhus, res individuellt och håll avstånd.

Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder står det i Folkhälsomyndighetens föreskrift, vad betyder det?

– Det är precis som det står. Du måste göra vad du kan för att inte bli smittad eller smitta andra. Du ska följa de råd och rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och oss smittskyddsläkare, säger Thomas Wahlberg.

Om man måste resa

Det finns ett antal “om” i råden. Om du träffar andra personer än din närmaste krets ska ni inte vara nära varandra i mindre utrymmen och helst umgås utomhus. Om du reser längre så ska du undvika att träffa nya kontakter på resan och säkerställa att du kan isolera dig på ditt resmål.

– Det kanske finns situationer där du verkligen måste resa iväg och fysiskt träffa andra människor. Och vi måste gå till affären, till apoteket, vården och andra platser. Dom resorna och mötena hindrar vi inte, men se till att du ändå gör allt du kan för att minska risken för smittspridning, säger Thomas Wahlberg.

Verksamheter och arbetsplatser

De nya föreskrifterna riktar sig även mot verksamheter och arbetsplatser som ska vidta åtgärder för att minska spridningen av covid-19. Det handlar till exempel om att låta anställda jobba hemifrån, skapa möjligheter så det går att hålla avstånd, skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra arrangemang som inte kan hållas digitalt.

Handeln ska till exempel begränsa antalet kunder som vistas i lokalerna, föreningar bör skjuta upp fysiska möten och idrottsföreningar bör hålla sina aktiviteter utomhus, minimera antalet närvarande och inte ordna läger och tävlingar.

– Det finns många människor och verksamheter som är jätteduktiga på att följa råden. Men vi måste bli fler. Det här är ett arbete alla måste göra om vi ska ha en bra chans att minska smittspridningen, säger Thomas Wahlberg.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Läs även:

Drygt 100 000 vaccindoser till Västra Götaland i första omgången

Fortsatt ökning av covid: ”Avstå från kalas, adventsfika och luciafirande”

Nyheter från Västra Götalandsregionen.