Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Antal bekräftade fall VGR t o m v10 Fotograf/Källa: VGR

Fortsatt hög smittspridning av covid-19 i Västra Götaland vecka 10

Vecka 10 konstaterades 5 240 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är en ökning med sju procent jämfört med veckan innan. Även behovet av sjukhusvård ökar. Fler yngre insjuknar med covid-19. Samtidigt går det att se en effekt av vaccineringen – allt färre äldre blir sjuka.

Smittspridningen i regionen har inte minskat under vecka 10 även om det kan variera mellan olika kommuner i regionen. Bland personer i skolåldern ses en minskning på gymnasiet men en ökning på låg-, mellan- och högstadiet.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg uppmanar alla att följa såväl allmänna som regionala råd och skärper tonen.

– Situationen är mycket allvarlig och vi måste få ner smittspridningen i samhället. Alla måste se sin roll och ta sin del av ansvaret. Minimera dina kontakter med andra, håll avstånd i alla lägen och använd alltid munskydd i kollektivtrafiken och i andra situationer där det inte går att hålla avstånd, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

I Västra Götaland gäller regionala rekommendationer till och med den 1 april. De är skärpningar av Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Läs mer: Regionala rekommendationer i Västra Götaland

Läs mer: Veckorapporter från Smittskydd Västra Götaland

I måndags den 15 mars öppnade Västra Götalandsregionen en provtagning för covid-19 på Landvetter flygplats.

Läs mer: Nu kan du testa dig för covid när du väntar på väskan

Något fler allvarligt sjuka

Antalet personer som behöver sjukhusvård ökade under förra veckan men har minskat något de senaste dagarna. Idag, 18 mars 2021, vårdas totalt 297 patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

– Det är allvarligt att så många blir sjuka och vårt fokus nu måste vara att färre ska smittas. Vi måste alla hjälpas åt för att hindra och minimera konsekvenserna om det blir en ny våg av pandemin, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Åldersgruppen 80 år och äldre har flera veckor i rad minskat i andel bland de patienter som skrivs in på sjukhus med covid-19. Under vecka 10 stod personer som är 80 år eller äldre för 20 procent av inskrivningarna på sjukhus. Motsvarande siffra var 22 procent under vecka 9 respektive 25 procent under vecka 8.

VGR inväntar nationella besked om vaccin

Västra Götalandsregionen inväntar besked från Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten senare idag angående Astra Zenezas vaccin. Under tiden fortsätter vaccinering av fas två med med Pfizer/Biontechs och Modernas vaccin.

Om du har fått vaccinering med Astra Zenecas vaccin de senaste 14 dagarna finns en information hos Folkhälsomyndigheten.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se