Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Eng Foto

Nu är det enklare att hitta tid för PCR-test

Nu har det blivit enklare att hitta lediga tider för att göra ett så kallat PCR-test, som visar om man är smittad av covid-19. Via en ny sida på 1177.se kan man utan att behöva logga in få en snabb överblick vilka vårdcentraler som har bokningsbara tider.

Den som har symptom på covid-19 uppmanas att testa sig. Provet är kostnadsfritt och kan genomföras på annan vårdcentral än där man är listad. Sedan mitten av mars finns också möjlighet till hemleverans av PCR-test (läs om det här) för den som har svårt att ta sig till vårdcentralen.

I vissa kommuner har det varit svårt att hitta lediga tider för provtagning och den som velat boka tid har behövt logga in via olika vårdcentraler för att leta tider. Nu har det blivit enklare att via 1177.se se vid vilka vårdcentraler det finns lediga tider på webbsidan: Provtagning för dig som har pågående infektion.

– Vi är jätteglada att få det här på plats och vi hoppas att detta underlättar att hitta lediga tider. Det är viktigt att testa sig och då vill vi också att det ska vara lätt att hitta en tid, säger Madeleine Stark, enhetschef på avdelningen vårdens digitalisering, Koncernkontoret, som varit delaktig i utvecklingen av funktionen.

Lediga tider visas för både offentliga och privata vårdcentraler. När man hittat en ledig tid får man vanligtvis logga in på vald vårdcentral via 1177 och boka en tid. Saknar man e-legitimation går det även att ringa vårdcentralen och en del vårdcentraler kräver inte heller inloggning.

Vissa vårdcentraler erbjuder självtest

Under februari togs ungefär 170 000 PCR-test i Västra Götaland. PCR-testen är viktiga för att minska smittspridningen i samhället. Provet tas oftast i näsan eller en bit ner i svalget med en speciell pinne. Vissa vårdcentraler delar ut ett så kallat självtest som man får hämta själv. Då får man ett testkit med instruktioner för hur man ska göra för att testa sig. Resultat på PCR-test lämnas normalt inom 2-3 dagar via sms, telefon eller på annat sätt beroende på vårdcentral.

Viktigt i väntan på svar

Innan du fått svar på ditt PCR-test så betraktas du som smittsam. Du ska stanna hemma och undvika att träffa andra människor än de du delar hushåll med. Du ska inte gå till arbete eller skola och inte heller andra platser utanför hemmet. Om ditt provsvar visar att du har covid-19 ska du vara hemma till det har gått minst 7 dygn sedan du blev sjuk, du är feberfri sedan minst två dygn och mår betydligt bättre. Om provsvaret visar att du inte har covid-19 ska du stanna hemma tills du känner dig frisk, pigg och inte har någon feber.

Text: Sarah Öfverström och Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se

Här hittar du lediga tider

Provtagning för dig som har pågående infektion

Läs även:

Nu kan du testa dig för covid när du väntar på väskan

Nytt avtal: PCR-tester kan levereras hem till dig