Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
94 procent inom kultursektorn är frilansare med en blandning av musiker, dansare, skådespelare, egenföretagare samt teknisk personal. Och det är bara några av de grupper som drabbats.

Kulturen i Västra Götaland nystartar – vill kroka arm med näringslivet

Kultursektorn har haft ett tufft år sen Corona-pandemin kom till Sverige. Framförallt är det scenkonsten som har drabbats av publikbegränsningar, förlorade arbetstillfällen och ekonomiska förluster.
I höst planeras ett kulturting som en nystart och Västra Götalandsregionen (VGR) har förstärkt de ekonomiska stöden.

Streaming av filmer och serier, och att lyssna på ljudböcker och podcasts har gått upp under pandemin. Med digitaliseringen har kulturen under året upplevts på ett annorlunda sätt. Det kan exempelvis vara konserter och teater som man kan se hemifrån.

– Jag tror vi kommer att se tillbaka på den här tiden och ha lärt oss väldigt mycket. Den här sektorn har drabbats väldigt hårt av pandemin. Det är så mycket som bygger på att levande människor möter levande människor igen och ser på levande scenkonst, säger Katti Hoflin, kulturchef på Västra Götalandsregionen.

Bild på Conny Brännberg och Katti Hoflin från åresskonferensen
Under presskonferensen den 6 maj sträckte kulturchef Katti Hoflin och kulturnämndens ordförande Conny Brännberg ut en hand till näringslivet och bjöd in dem till dialog och att vara en del av återstarten av kulturlivet.

Otrygghet i kulturbranschen

Publikbegränsningarna har fått ekonomiska konsekvenser. De har minskat och förändrat utbudet av kultur och sättet att delta i kulturlivet. Det har också ökat osäkerheten kring kulturens framtid.

94 procent inom kultursektorn är frilansare med en blandning av musiker, dansare, skådespelare, egenföretagare samt teknisk personal. Och det är bara några av de grupper som drabbats.

– Många av de professionella har inte haft möjlighet att försörja sig med kultur under det senaste året och sökt andra försörjningsområden eller utbildningar, säger Conny Brännberg ordförande i Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.

Många har lämnat branschen

Till följd av de osäkra inkomstmöjligheter har också många lämnat kultursektorn för att kunna ha en tryggare vardag. Kulturbranschen tappade 33 procent i omsättning 2020. Framförallt de små aktörerna inom scenkonsten och evenemangsbranschen har drabbats hårt. Digitalisering är en annan faktor som har påverkat kultursektorn, för även om ny publik har tillkommit har andra grupper hamnat utanför vilket har förstärkt både demografiska och geografiska ojämlikheter.

– Att publiken vill tillbaka är jag helt övertygad om, men den största utmaningen är att se om vi har kulturarbetarna tillbaka, säger Conny Brännberg.

Kulturlivets återstart

Senare i höst hålls ett Kulturting i Västra Götaland för att samla kulturlivet och tillsammans diskutera kulturens återstart. Under tiden gör VGR snabba insatser, som ändringar i budget, ytterligare stipendier till kulturutövare och en Helpdesk, där utövare kan få hjälp och guidning för att söka stöd från statliga krispaket och hitta rätt i snåriga, juridiska frågor.

Under presskonferensen den 6 maj sträckte kulturchef Katti Hoflin och kulturnämndens ordförande Conny Brännberg ut en hand till näringslivet och bjöd in dem till dialog och att vara en del av återstarten av kulturlivet. De betonade att trots att insatser har gjorts för att stötta kultursektorn krävs det mer för att kulturens infrastruktur – det vill säga alla delar av ”kedjan” och olika aktörer som verkar i förhållande till kultursektorn – inte ska falla samman under pandemin.

– Jag tycker att man ska göra sitt bästa för att jobba utanför den berömda boxen och nu är det dags liksom att hjälpas åt och kroka arm då det faktiskt handlar om överlevnad, säger Katti Hoflin.

Text: Hasti Razaghi
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA

Länk till webbsändning

VGRfokus artikel om ökat ekonomiskt stöd och help desk för kulturarbetare