Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ökat ekonomiskt stöd till kulturarbetare i Västra Götaland

Kulturarbetare är en yrkesgrupp som drabbats hårt ekonomiskt av coronakrisen. Nu stöttar Västra Götalandsregionen (VGR) med flera nya insatser som extra kulturstipendier och en helpdesk som ska hjälpa till med ansökningar.

–  Nu gäller det att vara snabb utan att göra fel saker. Det går fort utför i kulturbranschen och många har ingen buffert, man lever på skral fot som konstnär. Med stipendierna vill vi snabbt få ut pengar som håller den här sköra infrastrukturen vid liv, så att folk inte slås ut, säger Katti Hoflin, kulturchef VGR.

Kultursektorn ser väldigt olika ut. De kan vara allt från en lokal biografförening till en dansare som även jobbar på ICA för att få det att gå ihop.

Katti Hoflin, kulturchef Västra Götalandsregionen.

– Att hitta kultur- och andra stöd och veta vilka man kan söka är lite av ett träsk. VGR har därför öppnat en ”helpdesk” där man kan få rådgivning och hjälp. Sen hoppas jag att kulturen även ska få del statens 15 miljarder till regionerna, men det vet vi inget om än, säger Katti Hoflin.

Skattefria stipendier

Västra Götalandsregionen vill förbättra förutsättningarna för konstnärer och kulturarbetare att utvecklas och verka i Västra Götaland. Det sker bland annat genom utdelning av stipendier. Kulturnämnden i VGR delar varje år ut 26  kultur- och arbetsstipendier. Med anledning av det pressade läget som många kulturutövare befinner sig i har pengar i budgeten för 2020 omfördelats för att öka antalet stipendier till totalt 56. De ytterligare 30 stipendiaterna kommer att utses bland de redan sökande och nominerade för 2020.  Totalsumman för årets stipendier, som är skattefria, landar på drygt 2,7 miljoner.

I år kommer utdelningen inte att ska genom en ceremoni med kulturnämnden, som vid tidigare år. Vilka som kommer att få stipendier tillkännages den 15 maj på kulturnämndens hemsida.

Total tvärnit

– För många har det blivit total tvärnit. Även de som har uppdrag på institutioner kan vara frilansare, många är utan fasta anställningar. Det går inte att genomföra föreställningar, samtal eller spelningar som de brukar. Att bygga upp en institution tar många år. Det är läskigt att se hur fort det går utför nu och hur såbart det är. Därför är det viktigt att hjälpa enskilda aktörer och små institutioner att överleva. Många konstnärer, som dansare till exempel, jobbar på en internationell marknad och den har ju fullständigt stängts ner nu, säger Katti Hoflin.

Du som vill ha hjälp av helpdesken mejlar till kulturutveckling.radgivning@vgregion.se och blir sedan kontaktad av någon av förvaltningens konsulenter.

– Vi jobbar också kontinuerligt med att se om vi kan göra fler insatser. Så det är en god idé att hålla koll på vår hemsida, säger Katti Hoflin.

Läs också:Ta del av kultur i toppklass hemifrån

Text: Kimberly Åkerström
vgrfokus@vgregion.se


Mer om kulturstöden

Länk till webbinarium fredag 8 maj 11.30 om hur man kan få del av de olika stöden.

Mer om vad VGR gör för kulturområdet med anledning av pandemin

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *