Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
I de mörkast röda kommunerna är smittspridningen fortfarande mycket hög.

Liten minskning av nya covid-fall – ”Fortfarande långt kvar”

De senaste två veckorna har antalet nya bekräftade fall av covid-19 minskat något i Västra Götaland. Detsamma gäller antalet nya inläggningar på sjukhus.
– Det är bra att vi minskat men vi har fortfarande för många nya fall per vecka. Även fast vi har haft en nedgång på totalen har vi väldigt långt kvar innan vi får ned samhällsspridningen, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Smittspridningen har de senaste veckorna minskat i de flesta åldersgrupperna. Undantagen är åldrarna 0-19 år och 30-39 år där den istället ökat.

Antalet nya bekräftade fall ser också olika ut bland kommunerna. Att de minskat totalt sett i Västra Götaland är alltså inte samma sak som att man kan börja leva som vanligt betonade Thomas Wahlberg under onsdagens pressträff.

De senaste veckorna har smittspridningen varit högst i Borås/Sjuhärad. Men det är många enskilda kommuner som har mörkt röd färg på kartbilden över smittspridningen i länet.

Thomas Wahlberg påminde om att de skärpta rekommendationerna för Västra Götaland fortfarande gäller fram till den 16 maj. Länk till artikel om de skärpta rekommendationerna.

IVA hårt belastat

Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör berättade att antalet som vårdas på sjukhusen för covid-19  minskat med cirka 30 procent de senaste tre veckorna. Det är färre nya patienter som skrivs in på sjukhus. Antalet nya covid-patienter ligger nu på cirka 30-40 per dag jämfört med omkring 50 nya per dag tidigare.

– Det är positivt att det går åt rätt håll. Men vi har fortsatt ett 70-tal patienter på IVA vilket är väldigt många. Det är mycket oroande då vår personal är mycket ansträngd och det är ett bekymmer både nu och framåt, säger Jan Kilhamn.

Det är allt färre äldre som behöver läggas in på sjukhus vilket ses som en effekt av vaccineringen av de äldsta.

Massvaccination 17 maj

Provtagningen för covid-19 (PCR-test) är fortsatt hög med cirka 60 000 prover per vecka i Västra Götaland. Under föregående vecka var 11 procent av testerna positiva.

Vaccinationssmordnare Kristine Rygge redogjorde för vaccinationsläget. Siffrorna över hur många som hittills vaccinerats uppdateras i morgon torsdag.

– Vi har bra tillgång på vaccin för dos ett just nu och vaccinerar för full de som är 60 år och äldre. På vissa håll vaccineras även från 55 år. Vecka 21 och 22 får vi färre dos ettor men många av dos två vilket gör att många då blir fullvaccinerade.

17 maj beräknas masvaccination i full skala starta i åldersordningen 50-59 år.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se