Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foton: Bert Leandersson och Andreas Kron

Uppsökande verksamhet ska öka vaccinationstakten i Angered

Angered är den stadsdel i Göteborg med lägst andel vaccinerade mot covid-19. Genom nya grepp intensifieras nu arbetet med att nå stadsdelens invånare. På uppdrag av Västra Götalandsregionen börjar Kry på måndag 19 juli att vaccinera i stadsdelen.

– Med hjälp av kulturtolkar och hälsoguider kommer vi att vara ute på gator och torg och ta direktkontakt med invånare i Angered och erbjuda vaccination. Vi kompletterar tidsbokning på nätet med att erbjuda tidsbokning på plats, i direkta möten med de som bor i stadsdelen, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Västra Götalandsregionen, VGR.

Sedan tidigare har Närhälsan och Capio vaccinerat i Angered. Omkring 38 procent av de vuxna invånarna i stadsdelen har enligt statistik till mitten av vecka 28 fått minst en dos vaccin mot covid-19. Det ska jämföras med snittet för Göteborg som är 60 procent, som i sin tur är lägre än snittet för Västra Götaland som är 66 procent. Sedan ett par veckor tillbaka fördelas mer vaccin till Göteborg för att jämna ut skillnaderna och nu tas nya grepp för att göra det enklare att vaccinera sig i Angered.

Ska vara enkelt

För fortsatt vaccinering i stadsdelen har VGR upphandlat Kry som vaccinatör. En bärande del i avtalet är att det ska vara enkelt att vaccinera sig.

Kry har kapacitet att vaccinera 2000 doser per vecka i Angered. En del av tiderna kommer att kunna bokas via vanlig tidsbokning via app eller hemsidor.  Men många av tiderna kommer att vara öronmärkta för den uppsökande verksamheten.

– Det känns mycket bra att få sätta igång i Angered och att vi tänker utanför boxen för att höja vaccinationstakten. Det ska inte finnas några trösklar för att vaccinera sig och i det har kulturtolkarna en viktig del, säger Kry:s vaccinationssamordnare Maria Christoffersson.

20-tal kulturtolkar

Kulturtolkar och hälsoguider arbetar på uppdrag av Göteborgs stad och Angereds Närsjukhus/Västra Götalandsregionen. De har under pandemin jobbat med att informera boende i stadsdelen om såväl smittspridning som vaccination mot covid-19. Ett 20-tal kulturtolkar kommer nu arbeta för att möjliggöra för invånare i Angered att vaccinera sig.

– Vi har under hela pandemin arbetat med kulturtolkar och hälsoguider, som gjort ett fantastiskt arbete. Det handlar om att nå ut till personer som kan ha svårigheter att förstå språket i offentlig information eller som av andra skäl inte tar del av vår information. Nu tar vi här ett steg till för att kunna vaccinera så många som möjligt, det är så vi stoppar covid-19, säger Kristine Rygge.

Vaccineringen mot covid-19 är kostnadsfri.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Läs även:

Så jobbar VGR för att nå fler utrikesfödda om vaccination

Så försöker VGR nå alla i samhället om vaccination mot covid-19