Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Philip Jönsson från Mariestad fick den första svenska OS-guldmedaljen och slog paralympiskt rekord i tio meter stående luftgevär. Philip Jönsson fick parasportstipendiet  2013. Foto: Simon Hastegård

Nio tävlande i Paralympics har fått ekonomiskt stöd av VGR

Nio av 26 aktiva idrottare i den svenska truppen i paralympics har fått Västra Götalandsregionens parasportstipendum. En av dem, skytten Philip Jönsson från Mariestad fick den första svenska OS-guldmedaljen och slog paralympiskt rekord i tio meter stående luftgevär.

Philip Jönsson fick parasportstipendiet  2013.

– Med utdelning av stipendiet bidrar Västra Götalandsregionen till framgångar för parasporten. Det finns möjligheter för alla till den gemenskap och glädje som parasporten ger och drömmar om framgång förstärks, säger Ulla-Britt Hagström, ordförande i beredningen för mänskliga rättigheter, VGR.

Övriga deltagare som fått parasportstipendiet är:

Viktoria Karlsson, Göteborg (längdhopp). Parasportstipendiat 2017. Viktoria har deltagit i två paralympiska spel, Rio de Janeiro 2016 och Tokyo. Efter en trevande start med problem i ansatsen blev det till slut en sjätteplats. Länk till artikel i VGRfokus om Viktoria 

Viktoria Karlsson
Viktoria Karlsson tävlade i år för andra gången i paralympics. Bilden är från ett tidigare reportage i VGRfokus. Foto: Anna Rehnberg

Anna-Carin Ahlquist, Göteborg (bordtennis). Parasportstipendiat 2010. Anna-Carin är världsetta, tidigare Paralympisk mästarinna 2012 och Paralympisk bronsmedaljör 2016. En rutinerad spelare och stor förebild. Är ett av Sveriges stora medaljhopp i Tokyo. 

Pernilla Lindberg, Göteborg (simning). Parasportstipendiat 2012. Pernilla Lindberg imponerade stort under EM i Portugal tidigare år med hela fyra medaljer. Hon har under lång tid varit en av Sveriges främsta idrottare och den som är mest målinriktad i sin klass. Har deltagit i två Paralympiska spel tidigare: London 2012, Rio 2016 och nu Tokyo.
”Pernilla Lindberg stod för en makalös insats i finalen på 200 meter medley när hon slog sitt personbästa med två sekunder och satte nytt svenskt rekord. I mål var hon drygt en och en halv sekund från fjärdeplatsen och knappt tre sekunder från bronset

Nicolina Pernheim, Västra Frölunda (Judo). Parasportstipendiat 2009. Nicolina är en stor förebild och är en av de mest rutinerade aktiva i truppen när hon nu gör sitt fjärde Paralympics. Nicolina slutar i Tokyo med en 4:e plats. ”På helig judo-mark i Tokyo slocknade drömmen och en paralympisk medalj på tre sekunder för Nicolina Pernheim som trots uttåget lämnar med en bra känsla efter första matchen”

Håkan Gustafsson, Strömstad (Sportskytte). Parasportstipendiat 2011. Håkan Gustafsson är en av de mest rutinerade aktiva i truppen när han nu gör sitt fjärde Paralympics och en stor förebild.

Tobias Jonsson, Bollnäs (längdhopp). Parasportstipendiat 2011. Tobias har representerat Sverige i tre paralympiska spel: London 2012, Rio de Janeiro 2016 och Tokyo.

Olof Ryberg, Göteborg (längdhopp). Parasportstipendiat 2017. Paralympiska speldebutant. ”Det blev inte resultaten de hoppats på för vare sig Jonsson eller Ryberg i längdhoppsfinalen. Men för den ena är Paralympics debuten avklarad – med en förvånande finalplats och den andra har redan nya mål i sikte”.

Linus Karlsson, Grästorp (bordtennis). Parasportstipendiat 2008. Linus är en rutinerad bordtennisspelare och nu gör sitt fjärde Paralympics: Peking 2008, London 2012 Rio de Janeiro 2016 och nu Tokyo.

Information om de tävlande och citat är hämtade den officiella webbsidan för Sveriges Paralympiska Kommitté, https://paralympics.se/paralympiska-spel/

vgrfokus@vgregion.se


Fakta parasportstipendiet

Regionstyrelsen, beredningen för mänskliga rättigheter, delar årligen ut parasportstipendiet för att synliggöra idrott som en möjlighet för personer med funktionsnedsättning att ha ett mer innehållsrikt liv. Parasportstipendiet är unikt i sitt slag och uppmärksammar personer som har gjort utmärkta prestationer och som är förebilder för andra att börja idrotta.

Parasportstipendier har delats ut sedan 2001. Fram till och med 2020 har 40 män/pojkar och 37 kvinnor/flickor fått stipendiet. 19 lag har fått stipendiet varav 13 av dem har en mix av kvinnor och män, två består enbart av kvinnor och fyra består enbart av män.

Här kan du läsa mer om parasportstipendier i VGR och hur man ansöker.

 

Nyheter från Västra Götalandsregionen.