Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu intensifieras arbetet för att få fler vaccinerade i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen fortsätter och utökar riktade insatser för att få fler att vaccinera sig. Drop-in-vaccination, mobila enheter och idrottslivet är några exempel på insatser för att öka vaccinationstäckningen.

Under föregående vecka gavs totalt 56 095 vaccindoser i Västra Götaland. 69 procent av invånarna har fått två doser och 81 procent har fått minst en dos vaccin.

– Nu går vi in i en fas där det krävs uthålligt och ännu mer riktat arbete för att få fler att vaccinera sig. Jag vill påstå att i princip alla nåtts av budskapet om vikten att vaccinera sig men att därifrån få så gott som alla att verkligen ta en spruta är den stora utmaningen, säger Kristine Rygge.

Exempel på riktade insatser:

  • Göteborg: Drop-in för vaccination bland annat i Angered, Hammarkullen och Biskopsgården. Mobila team på mötesplatser. Samarbete med Göteborgs stad för kulturtolkar, hälsoguider och unga vaccinationsguider.
  • Göteborgsregionen: Mobil vaccination bland annat vid aktivitetscentrum, boendestöd och arbetsmarknadsenheter i Alingsås, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Nol, och Partille. Samarbete med Göteborg stad, Migrationsverkets asylboende Sagåsen och vårdcentral i Kållered.
  • Skaraborg: Mobil vaccination på arbetsmarknads- och vuxenutbildningar i Skövde, Lidköping och Vara. Mobil vaccination på mötesplatser och hos trossamfund. Informationsinsatser med kommunala folkhälsoenheter.
  • Fyrbodal: Mobil vaccination bland annat på frivilligcentral i Bengtsfors, boende för ensamkommande i Trollhättan samt Restad gård i Vänersborg. Dialog med vårdcentraler om riktade insatser bland annat i Kronogården, Lextorp (Trollhättan) och Dalaberg-Hovhult (Uddevalla).
  • Sjuhärad/Borås: Mobil vaccination på bland annat familjecentral i Norrby, gymnasium, Familjecentralen Boda, IFO/Träffen Borås, dialog med moskén. Samarbete med Familjecentralen Norrby och kommunala stadsdelsvärdar för information i närområdet.

Idrottslivet uppmanar till att ”ta den för laget”

VGR tar också andra grepp för att öka vaccinationsgraden. Denna vecka har VGR engagerat flera idrottsföreningar i Västsverige för att sprida budskapet om att vaccinera sig. Frölunda Hockey var först ut att anta utmaningen och gensvaret från andra föreningar är positivt. Under de kommande dagarna kommer fler föreningar #tadenförlaget.

– Vi har fått mycket positiv respons från idrottsföreningar som vill engagera sig och sprida det viktiga budskapet om vaccination. Dessutom kan vi erbjuda vaccination på plats i samband med många matcher och andra större evenemang framöver. På lördag spelar Frölunda Hockey i Scandinavium i Göteborg och då kommer vi att ha drop-in för vaccination utanför arenan, säger Kristine Rygge.

Länk: #tadenförlaget – Frölunda Hockey antar VGR:s utmaning (VGRfokus.se 14/9)

Vaccination av barn 12-15 år med start i november

Torsdag 16 september kom besked från Folkhälsomyndigheten om att rekommendera allmän vaccination mot covid-19 från 12 års ålder i Sverige, med två doser. Starten för dessa vaccinationer är i början av november och Västra Götalandsregionen har påbörjat planera genomförandet.

– Det är positivt att vi nu har fått ett tydligt besked. Vi återkommer med detaljer om hur vaccinationerna ska genomföras i Västra Götaland så snart det är klart. Under tiden fortsätter vi det viktiga arbetet med att få invånare från 16 år och uppåt att vaccinera sig, säger Kristine Rygge.

Text: Anders Sandahl och Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se