Hittills i år har elva barn fått nya organ på Drottning Silvias barnsjukhus. Ett av dem är Eldur Bjarkason, som fyra månader gammal kom till Göteborg från Island för att få en ny lever.

– De sa till mig att världens bästa transplantationsläkare fanns här. Vi kunde inte komma till ett bättre ställe, säger Eldurs mamma Kristín Gunnarsdóttir.

Eldur Bjarkason föddes i Reykjavik på Island den 1 mars 2021. Ganska snart efter födseln upptäcktes att han smittats av CMV-virus. Det är ett ganska vanligt virus som dock hos små barn kan leda till allvarliga komplikationer. I Eldurs fall påverkades levern så pass mycket att den så småningom skulle sluta fungera och han sattes på väntelista till transplantation.

Mer läsning hos Sahlgrenska liv:

Svårt hitta donator

För ett litet barn behövs bara en liten del av en vuxen persons lever men att hitta rätt donator tog lång tid, det fanns just då ingen matchande lever från en avliden, varken vuxen eller barn. Man testade även levande donatorer, bland annat Eldurs föräldrar, men ingen passade. Efter sex veckors väntan blev Eldur plötsligt sämre och hamnade på barnintensiven, där han låg nedsövd, kopplad till respirator.

Hemma på Island hade även vänner till familjen testat sig som möjliga donatorer. En av dem var Kristíns barndomsvän Rúna Rafnsdottir. Hon hade till och med passet med sig när hon åkte för att testa sig – för att kunna flyga direkt om det var så att hon passade – och det gjorde hon.

13 timmar

Den 25 augusti flög hon till Göteborg för att genomgå operationen som skulle rädda livet på Eldur. Dagen efter skedde transplantationen, som tog 13 timmar.

– När han vaknade efter operationen och öppnade ögonen första gången och ögonvitorna var vita…. det kommer jag aldrig att glömma, säger Eldurs pappa Bjarki Páll Eysteinsson.

Efter operationen återhämtade sig Eldur oväntat snabbt och i början av oktober, efter tre månader på sjukhus, kunde familjen äntligen åka hem till Island. En gång om året framöver kommer familjen tillbaka till Drottning Silvias barnsjukhus för kontroll.

Text: Nina Sjöman
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Läs mer: Isländska organ räddar liv i Sverige

Transplantationer på Drottning Silvias barnsjukhus

Drottning Silvias barnsjukhus genomför transplantationer på barn från Västra Götalandsregionen, hela Sverige samt Norden, beroende på vilket organ det gäller. Till exempel är Drottning Silvias barnsjukhus det enda sjukhus i Norden som genomför lungtransplantation på barn. Hittills i år har sjukhuset utfört två levertransplantationer, fem hjärttransplantationer, tre njurtransplantationer och en lungtransplantation.  Tre av barnen kom från Västra Götalandsregionen, sju från övriga Sverige och ett från Island. När det gäller lever och även i många fall njure kan organ tas emot från levande donatorer.