Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Covid-19 ökar bland vuxna i Västra Götaland

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland ökar. Under vecka 49 bekräftades totalt 2 078 fall. ”Alla som kan måste vaccinera sig”, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland.

Liksom i många delar av Sverige ökar antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland. Ökningen för vecka 49, jämfört med veckan dessförinnan, är 25 procent. Flest fall finns bland yngre mellan 10 och 19 år, men smittan ökar mest i åldersgruppen 20–39 år.

Smittskydd Västra Götaland fortsätter att betona vikten av att vaccinera sig.

– Covid-19 ökar i samhället och vi måste alla göra det vi kan för att begränsa smittspridningen. Alla som kan måste vaccinera sig. Ta din första och andra dos om du inte gjort det. Ta den tredje dosen när det blir din tur, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Han uppmanar också till att följa de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.

– Följ de viktiga råden om att hålla avstånd och undvika trängsel. Om det blir trångt i kollektivtrafiken rekommenderas att du använder munskydd. Prata också med din arbetsgivare om det är möjligt att arbeta på distans, säger Thomas Wahlberg.

Thomas Wahlberg

Under vecka 49 analyserade Västra Götalandsregionens laboratorier totalt 51 116 tester för covid-19, en ökning med 22 procent jämfört med föregående vecka.

Smittskydds veckorapport för vecka 49 kommer på torsdag 15 december med bland annat antal fall per kommun.

Länk: Allmänna rekommendationer från 8 december (Folkhälsomyndigheten)
Länk: 60-åringar och riskgrupper i Västra Götaland kan boka tredje dos från 13 december (VGRfokus)

Något fler sjuka i covid-19

Under december har antalet personer som blir svårt sjuka i covid-19 ökat en aning. Under november vårdades ofta mellan 40–50 personer patienter för covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. I går, 13 december, vårdades 64 personer varav 10 behövde intensivvård.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se