Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Rådgivningen på Nääs. Bild. Ian Schemper.

Här får du gratis rådgivning kring ditt hus

Vilken färg passar mitt hus bäst, och är det verkligen värt att isolera vinden? Du som funderar över hur du på bästa sätt tar hand om din bostad kan vända dig till Slöjd & Byggnadsvård på Nääs. Där erbjuds kostnadsfri rådgivning, även digitalt.

– Det kan handla om olika slags problem, till exempel fukt eller hur man ska göra med sin skorsten, säger Carina Carlsson.

Carina Carlsson
Carina Carlsson. Bild: Paul Björkman

Hon är antikvarie på Slöjd & Byggnadsvård som erbjuder fastighetsägare gratis rådgivning inom områden som arkitekturhistoria, traditionella byggtekniker och byggmaterial, isolering och fuktproblem.

Det finns inget krav på att det måste vara ett äldre hus, antikvarierna svarar även på frågor om mer moderna bostäder.

– Vi har också rådgivning på Teams, man kan prata med oss där och skicka bilder. Vi kan ge både teknisk och antikvarisk rådgivning, att få råd kring färgsättning på sitt hus är till exempel väldigt populärt.

Digital bank med hantverkare

Slöjd & Byggnadsvård ligger också bakom Hantverksregistret, en digital bank med hantverkare, byggnadsvårdsföretag, ekobyggare och producenter i framför allt Västra Götaland.

– I Hantverksregistret listar vi sådana hantverkare som har erfarenhet av äldre hus, det är viktigt att man gör åtgärder som passar just det huset och den byggnadsteknik som har använts.

Det går också att få hjälp att hitta bygg- och slöjdmaterial som passar äldre hus och som inte alltid går att få tag i så enkelt via de vanliga byggvaruhusen.

Utöver rådgivning erbjuder Slöjd & Byggnadsvård en rad kurser och lunchföreläsningar, bland annat om fönsterrenovering, ekologiskt byggande och färgsättning av hus.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: Små åtgärder i hemmet kan göra mycket för din elräkning


Slöjd & Byggnadsvård är ett resurscentrum som ska utveckla slöjd och byggnadsvård som näring, kulturarv och kunskapsförmedlare. Det är en del av Västra Götalandsregionen, Förvaltningen för kulturutveckling, och är beläget på Nääs i Lerums kommun.

Rådgivningen är öppen för allmänheten onsdag och torsdag mellan klockan 13–18 och på helger 11–16 under vinterhalvåret. Att ringa går bra alla dagar. På sommaren är rådgivningen öppen alla dagar utom måndag. Ring helst i förväg och boka en tid så att du säkert får hjälp.

Nyheter från Västra Götalandsregionen.