Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Helén Eliasson (S) valdes till regionstyrelsens ordförande och Lars Holmin (M) till vice ordförande. Foto: Kent Eng

De får tyngsta politiska posterna i VGR

Västra Götalandsregionen (VGR) har fått ett nytt styre. Nu är det klart vilka politiker som får de tyngsta posterna i regionen.

På tisdagen samlades nya regionfullmäktige i Vänersborg för ett sammanträde där man beslutade vilka som ska styra VGR under den nya mandatperioden.

Regionfullmäktige valde ny regionstyrelse, Helén Eliasson (S) valdes till regionstyrelsens ordförande och Lars Holmin (M) till vice ordförande.

Helén Eliasson. Foto: Kent Eng

– Jag är väldigt ödmjuk och tacksam för förtroendet jag har fått som ordförande och ser med stor tillförsikt att vi kan ta oss an uppdraget. Tillsammans är vi ett starkt lag som gemensamt kommer att göra vårt yttersta för att utveckla våra verksamheter, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Lars Holmin. Foto: Kent Eng

– Jag ser fram emot en mandatperiod med ett nytt uppdrag i opposition. Vi kommer att följa utvecklingen i den tid vi lever i och hjälpa till för att möta och hantera det ekonomiska läget, inflationen och krig i vår omvärld, säger Lars Holmin (M), vice ordförande i regionstyrelsen.

Regionfullmäktiges presidium

Regionfullmäktige valde också vilka som kommer att utgöra regionfullmäktiges presidium de närmsta fyra åren. Det är presidiet som ansvarar för att leda fullmäktiges möten. Regionfullmäktige valde Renée Bengtsson (S) till ordförande, Conny Brännberg (KD) till förste vice ordförande och Marjan Garmroudi (V) till andre vice ordförande.

Nya presidiet i regionfullmäktige bestående av Marjan Garmroudi (V) andra vice ordförande, Conny Brännberg (KD) första vice ordförande och Renée Bengtsson (S) ordförande.

S-V-MP styr i minoritet

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare berättat att de vill styra VGR, vilket VGR Fokus har skrivit om. Tillsammans har de 68 av regionfullmäktiges 149 mandat, vilket betyder att de kommer att styra i minoritet.

Carina Örgård (V) Helén Eliasson (S) och Madeleine Jonsson (MP). Foto: Kent Eng

Västra Götalandsregionens högsta ledning

Regionfullmäktige är Västra Götalandsregionens högsta beslutande församling.  De 149 ledamöterna kommer från hela Västra Götaland och väljs i de allmänna valen vart fjärde år. Här är hela listan över samtliga ledamöter i regionfullmäktige. Ungefär en tredjedel av ledamöterna är nya.

Regionstyrelsen leder det politiska arbetet i Västra Götalandsregionen. Styrelsen ansvarar även för beredningen av ärenden till regionfullmäktige. Följande personer valdes som ordinarie ledamöter till regionstyrelsen: Helén Eliasson (S), Alex Bergström (S), My Alnebratt (S), Bijan Zainali (S), Lars Holmin (M), Linn Brandström (M), Peter Hermansson (M), Pär Lundqvist (L), Cecilia Andersson (C), Stefan Svensson (KD), Håkan Lösnitz (SD), Jonas Eriksson (SD), Carina Örgård (V), Maria Adrell (V), Madeleine Jonsson (MP). Fem av ledamöterna är nya, medan 10 även satt i regionstyrelsen förra mandatperioden.

Den 29 november väljer regionfullmäktige ledamöter och ersättare i övriga nämnder och styrelser.

Text: Ingrid Lord
vgrfokus@vgregion.se