Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
”Vi har patienter som gör sin påsdialys till exempel i Thailand eller på Kanarieöarna”, säger sjuksköterskan och sektionsledaren Jessica Brandberg. Bild: José Lagunas Vargas

Sjuksköterskan: ”Förvånad över att inte fler väljer påsdialys”

Sjuksköterskan Jessica Brandberg hoppas att fler dialyspatienter ska välja påsdialys som behandling. Förutom att påsdialysen är skonsam för kroppen, kan den också utföras på olika platser.

– Livet blir friare om man själv kan göra dialysen hemma, på jobbet eller kanske i segelbåten, säger hon.

Till mottagningen för peritonealdialys (påsdialys) på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer patienter i olika åldrar med nedsatt njurfunktion och som därför är i behov av dialys.

Vissa väntar på en ny njure, medan andra behöver dialys för resten av livet. Det finns i dag två typer av dialys – påsdialys och bloddialys.

– Njurförbundet rekommenderar påsdialys som förstahandsval. Det är en skonsam form av dialys för kroppen som liknar njurarnas egen funktion. Reningen av blodet sker inne i kroppen med bukhinnan som dialysfilter, berättar sjuksköterskan och sektionsledaren Jessica Brandberg som har arbetat på mottagningen i 20 år.

Vätskan kan levereras ut i världen

Andra fördelar med påsdialys är att patienten ganska enkelt kan utföra dialysen på egen hand, och därmed slipper ta sig till sjukhus flera gånger i veckan för dialys.

– Det går bra att vara i sommarstugan eller åka på utlandssemester. Vi har patienter som gör sin påsdialys till exempel i Thailand eller på Kanarieöarna. Dialysvätskan som behövs kan levereras till de flesta platser i världen.

Har använts sen 70-talet

Påsdialys har använts i Sverige sedan slutet av 1970-talet och behandlingen har utvecklats genom åren. Men fortfarande väljer de flesta att göra bloddialys på sjukhus.

Mottagningen för peritonealdialys vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har för närvarande 35 patienter som har påsdialys, vilket motsvarar 25–30 procent av samtliga dialyspatienter som tillhör sjukhuset.

Procentfördelningen ser liknande ut på regionens andra mottagningar för peritonealdialys vid Skaraborgs Sjukhus, Södra Älvsborgs Sjukhus och Norra Älvsborgs Länssjukhus.

– Vi har kapacitet att ta emot fler patienter. Både jag och mina kollegor är förvånade över att inte fler väljer påsdialys med tanke på fördelarna.

Text: Kristina Karlberg
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: Sköter sin vård själv i hemmet – livslusten kom tillbaka


FAKTA/DIALYS

Dialys är en behandling som ges vid nedsatt njurfunktion. Det finns två typer av dialys:

Peritonealdialys (påsdialys). Blodet renas inne i kroppen med bukhinnans fina blodkärl som dialysfilter. Med hjälp av en inopererad kateter leds vätska in och ut ur bukhålan. Dialysen sker under fyra tillfällen på dagen och tar cirka en halvtimma per gång. Påsdialys kan även utföras på natten med en så kallad nattmaskin. Då byts dialysvätskan ut automatiskt vid några tillfällen per natt. Om patienten har egen njurfunktion kan nattmaskin räcka som behandling.

Hemodialys (bloddialys). Blodet renas utanför kroppen genom att det leds ut från ett blodkärl till en dialysmaskin. Genom ett filter tas slaggprodukter, salter och vatten bort. Därefter leds blodet tillbaka in i kroppen. Varje behandlingstillfälle tar ungefär fyra timmar och behöver upprepas ungefär två till tre gånger per vecka. Behandlingen utförs vanligtvis på sjukhus. Den går även att göra i hemmet, men kräver då mer avancerad teknisk utrustning än påsdialys.