Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny utbildning till sjukvårdsbiträde ska ge fler händer i vården

I höst startar en ny utbildning till sjukvårdsbiträde. Det är NU-sjukvården, Kunskapsförbundet Väst och Uddevalla Vuxenutbildning som går ihop och driver utbildningen gemensamt, för att få fler händer i vården. Ansökningsperioden är öppen till och med den 31 augusti.

Utbildningen startar i slutet av september och är förlagd till NU-sjukvården – det vill säga Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Uddevalla sjukhus.

– Med det här samarbetet ger vi människor som högst troligt är våra framtida medarbetare en kvalitetssäkrad utbildning och bra start på sina yrkesliv genom att omedelbart lära känna verksamheten man ska jobba i, säger Johan Linder, utbildningschef i NU-sjukvården.

Ett sjukvårdsbiträde hjälper och avlastar vårdpersonalen genom att till exempel hjälpa patienterna att tvätta sig, klä på sig och äta. Sjukvårdsbiträden är viktiga för att frigöra tid för undersköterskor, som i sin tur kan göra delar av en sjuksköterskas sysslor.

”Ger fler händer i vården redan under utbildningen”

Utbildningen kommer att vara nio månader lång och motsvarar första delen av undersköterskeutbildningen. Det är en lärlingsutbildning där upp till fyra dagar per vecka består av arbetsplatsförlagt lärande – praktik – på avdelningar inom NÄL och Uddevalla sjukhus.

Lärarna kommer från Kunskapsförbundet Väst och Uddevalla Vuxenutbildning, men all utbildning äger rum i NU-sjukvårdens lokaler.

– Lärlingsupplägget ger redan under utbildningstiden fler händer i vården och en utbildning i skarpt läge. Detta i kombination med vuxenutbildningens skickliga yrkeslärare leder till en utbildning med hög kvalitet och vi ser fram emot att utveckla detta tillsammans, säger Björn Wärnberg, verksamhetschef för Uddevalla Vuxenutbildning.

Ett första steg in i vården

I NU-sjukvården finns i dagsläget drygt 120 sjukvårdsbiträden. En av dem är Victoria Qvarnström, som arbetar inom ortopedi. När hon började som sjukvårdsbiträde fick hon en intensivutbildning på avdelningen. Att det nu startas en formaliserad utbildning till sjukvårdsbiträde är hon glad för.

– Att jobba som sjukvårdsbiträde kan vara ett steg in i sjukvården. Vi är flera kollegor som är sugna på att läsa vidare till undersköterska och sjuksköterska nu, säger Victoria Qvarnström.

Hanna Sjöberg
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: Sjukvårdsbiträde – ”ett samhällsviktigt yrke som pågår dygnet runt”


Sök senast den 31 augusti

Ansökningsperioden till den nya utbildningen pågår fram till och med den 31 augusti. Utbildningen pågår i 39 veckor, mellan den 25 september 2023 och 23 juni 2024.

Studietakten är heltid och utbildningen är arbetsplatsförlagd. Den är kostnadsfri och det går att söka CSN-medel för den.

Mer information: