Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Påskön ligger i Stilla havet och hör till Chile. Men det här påsköträdet finns i Göteborg. Bild: Ellinor Smederöd

Arbetet med att bevara påsköträdet pågår för fullt – i Göteborg

På 1950-talet var den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahl på Påskön. Han plockade fröer från det sista vilda påsköträdet, som dog några år senare. Men tack vare de insamlade fröerna lever arten vidare – i Göteborgs Botaniska trädgård. Målet är att återplantera arten vilt på Påskön.

Inne i växthusen på Göteborgs Botaniska trädgård finns de lite bulliga träden i olika storlekar – från små sticklingar i drivhus upp till färdigvuxna, ett par meter höga träd i rejäla krukor.

– På Påskön är trädet tyvärr utdött, men vi har det i odling här hos oss, säger Åsa Krüger, intendent på Göteborgs Botaniska trädgård.

Åsa Krüger
Åsa Krüger.

Spår visar att påsköträdet fanns på Påskön redan innan människan kom dit. Och det var när människorna kom som problemen uppstod för arten.

– Man började använda det här trädet till diverse olika saker: bygga hus, snida figurer, elda – allting. Det här var ett av få träd som fanns där. Sedan kom européerna med alla sina får och då började de äta upp alla småplantor, och till slut fanns det bara ett träd kvar, som växte precis vid kratern på en stor vulkan.

Sista vilda trädet dog

När den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahl besökte Påskön i mitten av 1950-talet hade han fått i uppdrag av den svenske botanikern Olof Selling att ta med sig lite jordprover hem till Norden.

– När Thor Heyerdahl såg det här sista trädet tog han fröer från det och skickade med dem tillsammans med jordprover till Olof Selling på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Selling visste om att Göteborgs Botaniska trädgård har en tradition och ett intresse av Chiles och Påsköns flora, så man skickade hit fröerna 1958.

Från fröerna grodde två plantor upp. Några år senare, 1962, kom rapporter om att det sista vilda trädet hade dött på Påskön.

Men plantorna i Göteborg växte till sig och levde ända in på 2000-talet. Personalen i trädgården har arbetat kontinuerligt med att föröka påsköträdet via både fröer och sticklingar.

– Så det vi ser framför oss här i dag, det är en stickling av den ursprungliga lilla fröplantan som började växa här 1958, säger Åsa Krüger och håller upp en tunn gren med små gröna blad.

Försök med återplantering

De påsköträd som kommer från Botaniska trädgården är de enda i världen som med säkerhet härstammar från det där allra sista trädet på Påskön. Under årens lopp har fröer och sticklingar från Göteborg delats vidare till andra botaniska trädgårdar, bland annat i Storbritannien och Tyskland, för att säkra beståndet. Detta är en del i det bevarande arbete av hotade arter som bedrivs i Botaniska.

blommande påsköträd
Under våren blommar påsköträdet med små gula blommor. Bild: Björn Aldén

Det har också gjorts ett antal försök att återplantera påsköträdet från Göteborg i det vilda på Påskön. Hittills har försöken varit utan framgång, men det finns starka krafter på Påskön som inte ger upp – träden är betydelsefulla för historien och kulturen på ön.

– Det här var det viktigaste trädet för befolkningen på Påskön och det är starkt kopplat till deras kultur och deras träsnidade statyer som är väldigt typiska för ön, så det är väldigt kulturhistoriskt viktigt för Chile och för Påskön.

Träden från Göteborg speciella

Man har hittat andra exemplar av påsköträdet, till exempel på det chilenska fastlandet, men där är ursprunget oklart – det går helt enkelt inte att säga varifrån dessa träd kommer. Träden från Göteborg är därför speciella.

– Sedan något år tillbaka har ett nytt projekt dragit igång med kartläggning av variationen inom de olika individerna av påsköträd som finns i odling i dag. Återplanteringsförsök bedrivs kontinuerligt inom projektet och vi skickar fröer till Påskön årligen, säger Åsa Krüger.

Text: Elin Widfeldt
Video: José Lagunas Vargas
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: Nutidens upptäcktsresande jobbar på Västra Götalandsregionen