Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Roozbeh Behtaji

Filmaren Azad Larki vill inte att viktiga historier och röster glöms bort

För två år sedan vann Azad Larki tre priser på Frame filmfestival för sin skildring av en asylsökande kvinnas väntan på uppehållstillstånd. Nu håller han själv i trådarna som ny koordinator för VGR:s kortfilmfestival.

År 2019 flydde Azad Larki och hans familj från Iran av politiska skäl till Sverige. Han minns den första tiden i Sverige som mörk, en tid som han helst vill glömma.

– Det starkaste minnet jag har från den tiden är ensamhet och identitetskris, blandat med hatkänslor mot regimen som var anledningen till att jag och min familj behövde fly, berättar han.

Att skriva filmmanus blev ett sätt att hantera oro och stress över den osäkra tillvaron som asylsökande. Azad Larki, som alltid varit filmintresserad, fick stöd av föreningen Göthenburgo att producera sin debutkortfilm ”Nummer 11”.

Filmen handlar om asylsökande Maryam, som varje dag tar spårvagnslinje 11 ut till Saltholmen och väntar på besked från Migrationsverket. Filmen vann, utöver de tre priserna på Frame, även utmärkelsen ”bästa manus” vid Sveriges kortfilmfestival i Stockholm och KulturUngdoms filmpris.

”Känns som en dröm”

Nyligen blev det klart att Azad Larki blir koordinator för filmfestivalen där han startade sin karriär.

– Det känns verkligen som en dröm eftersom jag exakt minns min målsättning att jobba på Frame när jag själv visade min kortfilm där. Men planen förverkligades tidigare än jag hade tänkt, säger Azad Larki och fortsätter:

– Genom att jobba med Frame har jag kommit in i en helt ny värld av kunskap som man sällan tänker på som filmare. De flesta nya insikter jag har fått genom mitt arbete med kortfilmfestivalen har handlat om värdet av att bredda deltagandet i ett demokratiskt samhälle.

Vilken är din starkaste drivkraft som filmskapare?

– Jag tycker att min starkaste drivkraft är min rädsla för att viktiga historier och röster ska bli bortglömda eller tystade. Jag ser det som mitt uppdrag att belysa ämnen som omges av desinformation och missuppfattningar.

Text: Julia Collinius
vgrfokus@vgregion.se


Azad Larki

Ålder: 23 år
Bor: Göteborg
Utbildning: Ljungskile Folkhögskola och YH-utbildningen för internationell kulturprojektledning. Under sin studietid initierade han projektet ”The Writings on the Wall”, ett multimediaprojekt som reflekterar över ”Kvinna-liv-frihet”-protesterna i Iran.
Aktuell: Som ny koordinator för Frame filmfestival. Parallellt arbetar han med en kommande kortfilm, inspirerad av historier om människor som flytt till Sverige men som blivit tvungna att fly igen efter utvisningsbeslut.


Frame filmfestival, 11–14 september

Frame är en årlig kortfilmfestival, tävling och mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige. Den ger plats åt film i det korta formatet på vita duken och arrangerar även seminarier, workshops och mingel som samlar både filmbransch och framtidens filmskapare.

Frame är också regional uttagning till nationella filmtävlingen Novemberfestivalen.

Den 31 maj är sista dagen för att anmäla sin kortfilm till Frame filmfestival. Filmerna får vara max 15 minuter och regissören ska ha anknytning till Västra Götaland för att kunna delta.

Frame är en del av Kulturförvaltningen vid Västra Götalandsregionen (VGR).

www.framefilmfestival.se