Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Vårdenhetschef Beatrice Carlsson och skötaren Ann-Marie Nilsson Petersson. Bild: Anna Rehnberg.

Vallokal inne på psykosavdelningarna ger patienter chans att rösta

Att få rösta är en demokratisk rättighet. Men hur gör man när de som ska rösta är inlåsta och tvångsvårdas? På psykosavdelningarna på Mölndals sjukhus gör man om ett samtalsrum till vallokal så att patienterna kan delta i valet. För många är det ett speciellt tillfälle.

− Vissa har till och med klätt upp sig i kostym, säger skötaren Ann-Marie Nilsson Petersson.

Sedan EU-valet 2014 har personer som vårdas på psykosavdelningar på Mölndals sjukhus erbjudits möjlighet att förtidsrösta, både i EU-valen och i riksdagsvalen.

Före dess hindrades patienter som var intagna för tvångsvård av en låst dörr vid röstningstillfället.

− Alla medborgare har lika rätt att använda sin röst för att påverka, därför har vi tagit bort ett hinder, säger vårdenhetschef Beatrice Carlsson.

porträtt Ann-Marie Nilsson Petersson och Beatrice Carlsson.
Ann-Marie Nilsson Petersson och Beatrice Carlsson. Bild: Anna Rehnberg

”Speciellt tillfälle”

Inför EU-valet nu i juni görs ett samtalsrum om till tillfällig vallokal. Skötaren Ann-Marie Nilsson Petersson berättar att det brukar vara kö när det är dags för vallokalen att slå upp dörrarna.

− Vi har yngre patienter som röstar för första gången, men även äldre personer som aldrig tidigare har röstat. Det är ett speciellt tillfälle för många, säger hon.

För patienter som inte har fått lämna avdelningen, har röstmottagaren från valnämnden i Mölndals stad även kunnat arrangera röstning inne på patientens rum.

Patienterna är röstberättigade

Ann-Marie Nilsson Petersson berättar att det är vanligt att patienter med psykossjukdom upplever sig borträknade i samhället. De har ofta en tuff resa. Förutom sin svåra sjukdom, ska de också hitta sin väg ut i samhället med sysselsättning och bostad.

− Våra patienter är röstberättigade och ska ha möjlighet att vara med och påverka sina liv. De är beroende av en välfärd som fungerar. Det kan därför vara extra viktigt för dessa personer att ha möjlighet att rösta på partier som de tycker har en bra politik i frågor som till exempel handlar om vård och boende.

Snart är det dags för de tre avdelningarna att återigen öppna dörren till den gemensamma vallokalen inför valet till Europaparlamentet.

Text: Kristina Karlberg
Bilder: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se


Fotnot: Idén att ge patienterna större möjligheter att rösta i allmänna val uppkom i samband med ett projekt om mänskliga rättigheter som drevs av avdelning rättighet (numera avdelning hållbarhet) vid Koncernkontoret i Västra Götalandsregionen.

Där deltog Ann-Marie Nilsson Petersson och Beatrice Carlsson i en arbetsgrupp för psykosavdelning 242 tillsammans med ytterligare kollegor, tre patienter och en chef. I dag har psykosavdelning 242 bytt nummer till 240 och tar enbart emot unga och nyinsjuknade personer med psykossjukdom i åldrarna 18–35 år.


EU-valet

Det är EU-val den 9 juni. Vid sjukdom, funktionsnedsättning eller hög ålder finns det olika sätt att rösta:

  • Om du är på sjukhus, bor på äldreboende eller vårdboende kan verksamheten ordna med en förtidsröstning med begränsat tillträde. Det innebär att röstmottagningen endast är avsedd för personer som vistas på sjukhuset, avdelningen eller boendet. Verksamheten beställer denna typ av förtidsröstning hos respektive kommuns valnämnd några veckor innan valet.
  • Du kan också ha rätt att rösta via ombud eller att en person från kommunen kommer hem till dig och tar emot din röst (ambulerande ombud). Detta förbereds och beställs via valnämnden i din kommun.

Läs mer om olika typer av röstning till EU-valet: www.val.se/att-rosta


Rätten att rösta är en mänsklig rättighet

Västra Götalandsregionens verksamheter arbetar för att uppfylla olika hållbarhetsmål. Ett av målen handlar om jämlikhet och lika rättigheter. Verksamheterna ska försöka identifiera och undanröja hinder som kan motverka att människor har lika tillgång till mänskliga rättigheter. Att göra det möjligt för personer som tvångsvårdas att rösta i politiska val är ett exempel på detta.

Läs mer om Västra Götalandsregionens hållbarhetsmål: Hållbarhet – för varje människa och för vår planet – Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

Källa: Emma Broberg, regionutvecklare vid avdelning hållbarhet, Västra Götalandsregionen.