På tisdag, 12 november, klockan 04.00, går Västra Götalandsregionens nya vårdinformationssystem Millennium i skarp drift i delar av Västra Götaland. In i det sista pågår ett intensivt arbete för att de sista förberedelserna ska bli klara.
Det är många detaljer som måste vara under kontroll, liksom de grundläggande förutsättningarna inför att VGR går över till Millennium enligt tidplanen för införandet.
– Vi har under hela programarbetet arbetat med checklistor och haft kontrollpunkter för alla förberedelser, säger Boel Mörck, ordförande i programstyrgrupp Millennium. Kortfattat är det tre kriterier som vi har extra fokus på: att systemet är tekniskt driftsäkert, att medarbetare har fått grundläggande utbildning och att funktionalitet och arbetsflöden fungerar tillräckligt bra. Tack vare ett oerhört stort engagemang och hårt arbete från alla inblandade kan vi till slut sjösätta det nya vårdinformationssystemet.
Vården knyts ihop på bättre sätt
VGR står nu för första gången i regionens 25-åriga historia inför att få ett gemensamt journalsystem för all vård, samlad läkemedelsinformation för varje patient och annan ny förbättrad funktionalitet som ingår i systemet.
Millennium ersätter journalsystem och ytterligare ett drygt tjugotal it-system som med tiden blivit föråldrade och inte lever upp till kraven i en komplex sjukvårdsorganisation som VGR. Införandet är en gigantisk satsning på flera sätt och har krävt flera års förberedelser. Även privata vårdgivare och kommunerna i Västra Götaland ingår, i olika omfattning.
– Ett nytt, gemensamt system som knyter ihop vården på ett bättre sätt är efterlängtat, säger Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i VGR. Det är många som kämpar in i det sista för att vi ska få ett så bra första införande som möjligt.
– Samtidigt är det starten på något nytt, och de riktigt stora fördelarna kommer när alla är med om ett par år. Vi kommer att lära oss längs med vägen och alltmer kunna ta tillvara de möjligheter som Millennium ger för både medarbetare och patienter, säger Karin Looström Muth.
Den senaste tidens förberedelser har handlat mycket om utbildning av de ungefär 6000 medarbetarna i södra området och om praktiska frågor som behörigheter och inlogg.
– Jag är väl medveten om att utbildningarna särskilt inledningsvis inte fungerade bra och att det därför varit svårt att på kort tid kunna sätta sig in i alla delar, säger Boel Mörck. Men jag hoppas och tror att många kommer att upptäcka fördelarna med Millennium när vi väl har landat i det nya och fått med oss kommunerna i början av 2025. Vi utvecklar också ny funktionalitet och nya arbetssätt över tid.
Bättre för patienterna när allt är på plats
I de hälso- och sjukvårdsförvaltningar som ingår i den första driftstarten pågår förberedelserna in i det sista. Joakim Höstner är sjukhusdirektör på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS):
– Vi förbereder oss nu i de sista detaljerna för regionens införande av Millennium. Vi styr om vårdflöden för att säkerställa att patienter får den vård de behöver även när vi på SÄS har begränsad kapacitet, säger han.
– Parallellt pågår en mängd aktiviteter så att alla medarbetargrupper ska känna igen sig i det nya systemet och få så bra förutsättningar som möjligt under införandeveckorna. Det är ett intensivt arbete som vi åstadkommer tillsammans. Vi bidrar till en stor förändring inom vården som i slutändan kommer bli väldigt bra för våra patienter, säger Joakim Höstner.
Inom Regionhälsan är det barnmorskemottagningar, specialistvård inom barn- och ungdomsmedicin och psykologmottagningar föräldraskap och små barn som går in i Millennium nästa vecka.
– Vi har förberett oss så långt vi kunnat utifrån de förutsättningar som varit. Våra verksamheter lämnar sina gamla system och har samma utmaningar som alla andra att sätta sig in i och förstå förutsättningarna för Millennium. Självklart kommer det ta tid att lära sig ett nytt system och känna sig bekväm i det. Och när det gäller våra barnmorskemottagningar är Millennium ett efterlängtat system som ersätter ett föråldrat (Obstetrix), säger Henrietta Arwin, förvaltningsdirektör Regionhälsan.
I Närhälsans införande ingår vårdcentraler och rehabmottagningar i södra området, som motsvarar kommunerna i Sjuhäradsområdet.
– Närhälsan arbetar intensivt med förberedelser enligt den plan vi har och gör allt vi kan för att våra patienter ska påverkas så lite som möjligt av införandet. Över tid ser vi fram emot de fördelar vi får för både patienter och vårdpersonal då information kommer att vara samlat i ett och samma system. Det vinner patienterna och våra medarbetare på, säger Jörgen Thorn, primärvårdsdirektör Närhälsan.
Även Regional laboratoriemedicin, som organisatoriskt hör till Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har verksamhet i södra området och ingår i den första driftstarten.
– Regional laboratoriemedicin har arbetat med att säkerställa integrationen mellan våra laboratoriemedicinska system och Millennium så vi fortsatt kan leverera god diagnostik i hela regionen, säger Peter Gjertsson, områdeschef för område 4 där laboratoriemedicin ingår. Det innebär vissa förändrade arbetssätt med ökade digitala beställningar men också ett visst fortsatt pappersflöde. Vår personal har arbetat engagerat och lösningsorienterat med förberedelserna för att säkerställa ett kvalitetssäkrat och lyckat införande.
Text: Lena Löfgren
vgrfokus@vgregion.se