Av cirka tio aktiva anaplastologer i Sverige arbetar två vid Skaraborgs Sjukhus. Med verklighetstrogna ansiktsproteser hjälper Ida Tollhag och Benjamin Rosenberg patienter som har förlorat en kroppsdel efter bland annat cancersjukdom och trauman.
Anaplastologerna Ida Tollhag och Benjamin Rosenberg är i grunden utbildade tandtekniker med en master i ansiktsprotetisk rehabilitering från King´s College London.
I dag driver de Käk- och Ansiktsrehabilitering vid Skaraborgs Sjukhus (SkaS). Där arbetar de med olika proteser för hela ansiktet, för att ersätta kroppsdelar som patienter har förlorat på grund av cancersjukdom, trauman eller medfödda orsaker.
”Slipper bli påminda om vad de varit med om”
De flesta som kommer till Käk- och Ansiktsrehabilitering har genomgått en cancerbehandling. De befinner sig i slutfasen av sin rehabilitering där en förlorad kroppsdel blir ersatt i form av en protes. Medfödda orsaker är sällan förekommande, medan traumarelaterade förluster är vanligare.
För patienten som återfår en förlorad kroppsdel är den skickligt tillverkade och verklighetstrogna protesen en viktig del i rehabiliteringen. Att återställa funktion och utseende förbättrar livskvaliteten och har stor betydelse för patienten.
– Vi hoppas kunna bidra med att personen får en ökad självkänsla, en normalisering av sin situation i vardagen. Många behöver inte möta frågor om vad som hänt i vardagen och slipper därmed att bli påminda om vad de varit med om, säger Ida Tollhag.
Ökande behov
I dag tillverkar de bland annat öronproteser, ögonproteser, näsproteser och guider för käkledsförflyttningar. Det tillverkas störst mängd av ögonproteser, men det som ökar mest är septumknappar.
En septumknapp används för att försluta ett kvarstående hål (perforation) i nässkiljeväggen (septum), som kan ha uppstått på grund av olycka, trauma eller drogmissbruk. Vanligaste orsaken är felanvändning av nässprej och näsplastik.
– Vi ser att generellt så har det protetiska behovet ökat med flyktingströmmar och konflikter i världen. På vissa proteser har produktionen ökat stadigt medan vissa behandlingar nästan har försvunnit, då diagnostiseringen av sjukdomar har blivit bättre, berättar Benjamin Rosenberg.
Patienter från hela Sverige
Av Sveriges omkring tio aktiva anaplastologer är två anställda vid Skaraborgs Sjukhus. Den tillgången till kompetens har bidragit till att Käk- och ansiktsrehabiliteringen kan ta emot patienter från hela Västra Götalandsregionen (VGR) och övriga landet.
– Antalet remisser har ökat markant under de senaste tio åren. De flesta av våra remisser kommer från VGR men vi tar även emot patienter från övriga landet, främst från angränsande län, säger Benjamin Rosenberg.
3D-skrivare på gång
Inom en snar framtid kommer verksamheten att kunna använda sig av en 3D-skrivare för att utföra mycket av formgivningen av proteser, som i dag skulpteras i vax. De kommer även att kunna tillverka hjälpmedel inom sjukvården med hjälp av en 3D-skrivare.
– Tekniken frigör mycket arbetstid jämfört med traditionell tillverkning och modellering. Vi ser fram emot att utveckla verksamheten vidare med hjälp av olika digitala verktyg för att kunna möta en bredd av skador, önskemål och olika hjälpmedel, säger Ida Tollhag.
Text: Caroline Jansson
Bilder: Garbis Sarafian/Bild och Media
vgrfokus@vgregion.se