Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Strama

Förskrivningen av antibiotika minskar i Västra Götaland

Efter att ha ökat något efter pandemin, minskar återigen användningen av antibiotika i Västra Götaland. I fjol sjönk förskrivningen med två procent.
– Vi är glada för varje förbättring, säger Maria Hess-Wargbaner, ordförande för Strama i Västra Götaland.

Antibiotika är ett fantastiskt läkemedel men varje gång vi använder det, riskerar vi också att bidra till ökningen av resistenta bakterier. Därför arbetar Strama på bred front för att hålla förskrivningen nere.

– Ambitionen är att antibiotika aldrig ska skrivas ut när det inte behövs, säger Maria Hess-Wargbaner. Ibland behövs läkemedlet, men när kuren varken gör till eller från för sjukdomsförloppet ska vi undvika det.

Stor förbättring

År 2012 inledde Strama Västra Götaland sitt arbete för att minska antibiotikaanvändningen och under de tolv år som gått sedan dess har det skett en stor förbättring.

Förskrivningen har gått från över 400 antibiotikakurer per tusen invånare och år i regionen till fjolårets 257, vilket ligger nära målet på 250.

Maria Hess-Wargbaner
Maria Hess-Wargbaner.

– Vi är förstås glada över den stora förbättringen, säger Maria Hess-Wargbaner. 250 är dock inte en siffra som vi stirrar oss blinda på. Det viktigaste är att det finns en hög följsamhet till behandlingsriktlinjerna.

Dessa riktlinjer tas fram av Läkemedelsverket. De beskriver en mängd olika sjukdomstillstånd och om det är lämpligt att skriva ut antibiotika eller inte.

Insatser i primärvården

En stor del av Stramas insatser riktar sig mot primärvården där drygt hälften av all antibiotika skrivs ut. På var och en av de 214 vårdcentralerna i regionen finns en kontaktläkare som regelbundet bjuder in till möten på arbetsplatsen, där man reflekterar över hur förskrivningen av antibiotika ser ut på enheten.

– Primärvården har varit fantastiskt duktiga och gjort ett jättejobb på det här området, säger Maria Hess-Wargbaner. Vi på Strama hjälper till genom att tillhandahålla statistik över förskrivningen, informationsmaterial, patientfall, webbinarier och utbildningar, med mera.

Finns i tarmen

Strama tyglar när det gäller antibiotikaanvändningen är inte bara något vi har av solidariska skäl, för att motverka ökningen av resistenta bakterier i samhället i stort. Antibiotika rubbar också bakteriebalansen inuti våra kroppar.

Man räknar med att drygt fem procent av befolkningen bär på resistenta bakterier i tarmen, förklarar Maria Hess-Wargbaner. Och när den vanliga bakteriefloran slås ut av en antibiotikakur får dessa fritt spelrum och kan orsaka svårbehandlade infektioner på olika platser i kroppen.

– Vi kommer aldrig kunna stoppa ökningen av resistenta bakterier, men minskar vi antibiotikaanvändningen innebär det att vi bromsar utvecklingen. Det är också en stor vinst.

Text: Benedikta Cavallin
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: Forskaren som vill hindra antibiotikaresistens


Strama

  • Strama är ett nationellt nätverk mot antibiotikaresistens. Målet är effektiv antibiotikaanvändning vid bakteriella infektioner hos människor och djur.
  • Organisationen bildades 1995.
  • I dag finns 21 lokala Strama-grupper i landet, varav Strama Västra Götaland är en av dem.

TIDIGARE ARTIKLAR I ÄMNET: