Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Undersköterskan Carina Friis visar en kanyl för Anton Danglades. Bild: Lina Rehn

Här får unga testa att rädda liv via en datorstyrd docka

I en säng ligger Sami som är ungefär 14 år och har svårt att andas. Runtomkring står sju elever från Alléskolan i Lerum, och Sami berättar för dem att det kliar på kroppen. Sami är en datorstyrd docka som används på Simulatorcentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Mölndal. 

Det är fjärde gången som elever har fått prova sjukvårdsyrken på Simulatorcentrum som en del av Vetenskapsfestivalens skolprogram.

I år fanns sex rum där eleverna bland annat fått prova på att ta blodprov, kolla puls och blodtryck, prova olika hjälpmedel, skrapa tandsten, testa röntgenvästar och rulla fram i en elektrisk rullstol.

– Jag har varit med i flera år, det är väldigt inspirerande, säger undersköterskan Carina Friis, och fortsätter:

– Att möta dessa högstadieelever är en ynnest! Tänk att få kunna inspirera till olika vårdyrken, att kunna svara på deras eventuella frågor, och att även få låta dem pröva den praktiska delen, till exempel blodprovstagning, hjärtljud, lyssna på lungor med mera. Så roligt med lite ”verkstad”.

Testa att ta blodprov

I en övningsarm visar Carina Friis hur tar ett blodprov. Eleverna Hedvig Brink och Anton Danglades får först tvätta av armen och sedan föra in kanylen för att samla in röd vätska i ett provrör.

– Det var spännande, men det skulle vara lite läskigt att göra på en riktig person, säger Hedvig Brink.

Carina Friis guidar Hedvig Brink och Anton Danglades att ta blodprov.
Carina Friis guidar eleverna Hedvig Brink och Anton Danglades att ta blodprov.

Öka intresset för hälso- och sjukvårdsyrken

Charlotte Wärnå är en av initiativtagarna till evenemanget, som genomfördes första gången 2019.

– Syftet är att det ska inspirera de unga till att arbeta inom hälso- och sjukvården i framtiden, säger Charlotte Wärnå, kommunikatör och samordnare för VGR:s uppdrag Framtidens medarbetare.

– Men bara att ungdomarna får en bredare bild av vad man gör inom olika hälso- och sjukvårdsyrken är viktigt. Utvärderingarna visar att eventet är väldigt uppskattat oavsett om man kan tänka sig en yrkesbana inom sjukvården eller ej. Men det är särskilt roligt att på frågan om de kan tänka sig att arbeta inom hälso- och sjukvård i framtiden svarade 87 procent av eleverna ”ja” eller ”kanske”.

“Nu vet jag vad jag kommer att jobba med i framtiden”

I simulatorsrummet frågar eleverna vad Sami har gjort tidigare under dagen. Sami berättar att hen har fikat och ätit en chokladkaka med nötter i. Sami har också röda utslag på kroppen. Eleverna kommer fram till att det måste röra sig om en allergisk reaktion.

Moa Wahlgren sätter en adrenalinspruta i "Samis" lår.
Moa Wahlgren sätter en adrenalinspruta i ”Samis” lår.

Moa Wahlgren får sätta en epipen, en adrenalinspruta i Samis lår. Man måste använda kraft och hålla kvar den i minst fem sekunder.

– Det var fint organiserat, kul och lärorikt, säger Moa Wahlgren som vill utbilda sig till barnmorska.

– Det fanns kort med information om att jobba som barnmorska och det var bra, så nu vet jag vad jag behöver göra för att bli det.

Snabbt fullbokade

Ann-Ida Wallenta är lärare för en av klasserna:

– Eleverna tycker att det känns jättespännande att testa på olika sjukvårdsyrken. Många tänker säkert att de ska jobba med det och då får de testa på hands on, säger hon.

Att få komma ut från skolan och göra något nytt är uppskattat av eleverna och bokningarna till besöken på Simulatorcentrum under Vetenskapsfestivalen blir fulla snabbt.

På besök i skolan

Men VGR vill nå ut till fler ungdomar och satsar därför på att besöka klasser på skolan i höst.

– Vi kommer att erbjuda alla skolor inom Västra Götaland möjlighet att boka in ett “studiebesök som kommer till skolan”, säger Charlotte Wärnå och fortsätter:

– Tanken är att fyra yrkesambassadörer – sjuksköterska, undersköterska, biomedicinsk analytiker och fysio- eller arbetsterapeut – besöker en skola under en dag. Beroende på skolans förutsättningar kommer 4–8 klasser att kunna träffa ambassadörerna, ställa frågor och testa vissa arbetsredskap, vid varje tillfälle. Vi erbjuder 14 bokningsbara tillfällen i oktober-november.

Text och bilder: Lina Rehn
E-post: vgrfokus@vgregion.se
Om allmänna handlingar – tänk på detta när du kontaktar VGRfokus!


Läs mer om studiebesöken här: Möt yrkespersoner från sjukvården – Skolmaterial