Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
”Jag märker att människor från andra länder som odlat för att leva har mindre risk att misslyckas. De är medvetna om ogräs, sjukdomar och skadedjur, man får inte förlora skörden, det är livsviktigt. Det kan vara svårt att förstå om man brukar handla i mataffären” säger Tony Johansson. Bild: Anna Rehnberg

Beredskapsodla smart – tips för både balkong och täppa

Genom att odla egen mat kan du stärka din hemberedskap. Du kanske inte kan få fram några mängder hemma på balkongen, men det går att fixa lite guldkant på maten även där. Och har du en trädgårdstäppa eller kolonilott finns det mycket att beredskapsodla, tipsar Tony Johansson på Angereds Gård.

I en orolig värld med krig och konflikter och kraftigt ökade anslag till försvaret har ordet beredskap blivit allt vanligare. Det gäller inte minst det vi äter.

– Nu för tiden odlar de flesta i Sverige för att det är kul. Men det är en väldig skillnad om man plötsligt måste odla för att leva på det. Beredskapsodlaren behöver ha ett helhetstänk vad gäller odling, skörd, förädling, lagring och utsäde, säger Tony Johansson.

Han är lärare och utbildningsledare på Angereds Gård, en utbildningsanläggning i utkanten av Göteborg, och anställd av Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen (VGR).

Tony Johansson är expert på odling och berättar att det i svenska trädgårdar på 1900-talet ofta fanns bärbuskar, fruktträd och grönsaksland, och att man tog vara på allting – men att den kunskapen sakta har dött bort.

Efter andra världskriget var Sverige självförsörjande på fröer och annat utsäde, men det är vi inte längre. Det mesta av fröerna produceras till exempel i Portugal.

Så hur ska vi klara oss om vi plötsligt inte får in fröer och matvaror till Sverige?

– Överlag har vi en låg försörjning på många matvaror, det är ett jätteproblem.

Angereds Gård ansöker just nu om att starta en YH-utbildning i beredskapsodling. Det planeras även en kortare kompetenshöjande kurs på samma tema.

Om ansökan går igenom drar utbildningen i gång höstterminen 2026.

– I min värld är beredskapsodling att det finns odling igång som snabbt kan skalas upp. Det kan vara ens egen lilla tomt eller miljöer där det finns vatten och maskiner, exempelvis vid golfbanor. I städer finns det grönområden som går att använda. Är man många kan man odla tillsammans. Där tror jag det finns mat att hämta.

Hur kan man beredskapsodla i liten skala? Vad är enklast att odla själv?

– Börja odla lite olika sorter och testa vad som är godast. Potatis, rotsaker och lök är enkla att odla och håller bra.

Vad ger mest mat per kvadratmeter odling?

– Potatis ger bra avkastning och är en bra gröda. Det har vi levt på sen Alströmer förde hit den på 1700-talet.

Hur förvarar man det man har odlat och hur länge håller det sig?

– Lagra i svala utrymmen. Källarförråd som är naturligt kalla kan fungera som jordkällare. Syrning, inläggning, torkning och tryckkonservering är förädlingsmetoder som förlänger hållbarheten, säger Tony Johansson.

– Torka örter, bönor, linser och ärtor. Vintersquash, lök och vitlök förvaras i rumstemperatur. Potatis och andra rotsaker kan ligga kvar i jorden med halmtäcke till sen höst.

Vad passar bäst på en balkong?

– Odla i krukor det som går lätt att odla – som ärter, tomater, gurka. De flesta grönsaker föredrar söderläge. Odla bladgrönt och örter, de är enkla att torka och förvara och får allt annat att smaka lite mer och lyxigt.

Finns det något man kan odla om man inte ens har en balkong?

– Ärtskott och växthusgrödor som basilika, chili, paprikaplanta, tomat och gurka fungerar bra i soliga fönster. Har man tillskott av ljus på vintern går det att odla groddar och mikrogreens*.

Text och bilder: Anna Rehnberg
E-post: vgrfokus@vgregion.se
Om allmänna handlingar – tänk på detta när du kontaktar VGRfokus!

* Mikrogreens (kallas även till exempel mikrogrönt eller mikroblad) är ätbara skott av grönsaker, kryddor, blommor och örter som skördas och äts så snart bladen har vuxit upp.


Tonys tips för den som vill börja beredskapsodla:

  1. Börja inte för stort.
  2. Ha koll på att du har tillgång till vatten.
  3. Täckodla, det vill säga täck jordytan runt plantorna med ett lager organiskt material, som gräsklipp, löv eller hö så att grönsakerna inte blir utkonkurrerade av ogräs.
  4. Glöm inte vad naturen bjuder på. Plocka svamp, nötter och bär, ta vara på trädgårdens frukt och bär. Fiske och jakt kräver förstås tillstånd och licens, men är andra sätt att få tillgång till föda.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tipsar bland annat om att du kan stärka din hemberedskap genom att odla en del av din egen mat, hur du kan preppa mat för minst en vecka och hur du kan laga mat om strömmen försvinner:

https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/hemberedskap—preppa-for-minst-en-vecka/mat/att-odla-sjalv/