Att patienter känner sig osedda och inte blir tagna på allvar kan leda till en känsla av otrygghet och rädsla. Det visar patientnämndens nya rapport, som grundas på analys av 276 klagomål inom gynekologi och obstetrik i Västra Götalandsregionen förra året.
Patientnämnden är en opartisk instans och fungerar som en länk mellan patient och vårdgivare. Den som inte är nöjd med vården kan klaga eller lämna synpunkter till patientnämnden, det gäller även vård som en anhörig har fått.
Varje år släpper patientnämnden två rapporter, och nu kommer den första som rör 2024. Den är inriktad på kvinnosjukvården i VGR och grundas på analys av 276 klagomål.
En del av klagomålen handlar om att patienter och närstående har känt sig oinformerade i samband med en förlossning eller i väntan på en operation. Andra handlar om bedömningar och åtgärder av bristningar som uppkommit i samband med förlossningen.
Patienterna ansåg att felaktiga bedömningar under vårdtiden resulterat i att en del skador inte uppmärksammats. Vidare uppger patienterna att besvären har haft stor påverkan på deras livskvalitet, ibland flera år efter förlossningen.
– Att känna sig osedd, inte bli lyssnad på och att inte bli bra bemött hör inte hemma i en modern personcentrerad vård, säger Christina Lundqvist (S), ordförande för patientnämnd norra, och fortsätter:
– Jag är medveten om att i det stora hela fungerar vården bra men våra patientberättelser i den här rapporten visar att så inte alltid är fallet. Ett bra bemötande kan man alltid kräva även om till exempel personalbrist eller stress försvårar det hela.
Långa väntetider för uppföljningar
I rapporten framgår också att flera patienter klagar på långa väntetider för bland annat uppföljning vid cellförändringar och för gynekologiska operationer. Vid akuta besvär menar en del patienter att de känt sig tvingade att besöka privat gynekolog och betala hela kostnaden själva eftersom väntetiderna till primärvården eller till offentligt finansierad specialistvård varit lång.
I svaret till patienterna uppges den långa väntetiden bero på brist på gynekologer och att mottagningarna inte alltid kunde erbjuda vård i den omfattning de önskade.
– När man läser rapporten blir det tydligt att vården måste bli bättre på att få patienter att känna sig sedda och lyssnade på, särskilt inom kvinnosjukvården där patienten ofta befinner sig i en mycket sårbar position, säger Elias Ytterbrink (MP), ordförande patientnämnd västra.
Stress påverkar bemötande
Vidare visar rapporten att patienterna ibland upplevt personalen på sjukhusen som stressad. Som svar uppges att hög arbetsbelastning och bristande bemanning kan ha påverkat bemötande eller bedömning.
– Det är viktigt att ta patienter på allvar när de uttrycker oro eller smärta, så att de kan få korrekt hjälp, trygghet och stöd på rätt vårdnivå. Samtidigt måste medarbetarna ha en rimlig arbetsbelastning, säger Susanne Tedsjö, förvaltningschef för patientnämndernas kansli.
Rapporten skickas nu vidare till berörda verksamheter, som är ansvariga för kvalitet och patientsäkerhet för omhändertagande och eventuella åtgärder.
VGRfokus
vgrfokus@vgregion.se
Patientnämndernas rapporter
Varje år beslutar de fem patientnämnderna i VGR om minst två analysrapporter. 2019 gjordes rapporten ”Kvinnors upplevelser av vården vid kvinnorelaterade sjukdomar och tillstånd”, baserad på inkomna klagomål. Den nysläppta rapporten ”Upplevelser av att inte bli lyssnad på och att inte vara delaktig” är en uppföljning på den tidigare och baseras på analys av klagomål som har kommit in riktade mot kvinnosjukvården under 2024.
I rapporten ingår klagomål gällande de verksamheter i regionen som bedriver kvinnosjukvård, det vill säga primärvård, privata vårdgivare med avtal, Regionhälsan samt kvinnosjukvården vid Västra Götalandsregionens sjukhus och akutmottagningar. 276 klagomål har analyserats och utgör innehållet i rapporten. Rapporten går att läsa i sin helhet här: Upplevelser av att inte bli lyssnad på och att inte vara delaktig. Klagomål till patientnämnden 2024 gällande kvinnosjukvård.
Analyserna utgår alltid från patienternas och närståendes berättelser och perspektiv. Syftet är att hjälpa vårdgivarna att förstå de problemområden som patienter och närstående lyfter.
Nästa rapport som kommer i november kommer att handla om patienter som upplever sig diskriminerade eller kränkta.
Du kan läsa mer här: Patientnämndens rapporter – Västra Götalandsregionen