Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Bild: Catharina Fyrberg

Så minskar du risken för magsjuka i sommar

Under maj till september ökar antalet personer som smittas av tarminfektioner i Västra Götaland. Detta beror till stor del på hur vi hanterar mat och vatten på sommaren. Vanliga symtom på tarminfektion är diarré, kräkningar och illamående. Med enkla medel kan du minska risken att bli sjuk.

Under sommaren ökar sjukdomar som salmonella och campylobacter, men samma trend ses även för andra tarminfektioner. Risken för utbrott med magsjukevirus kopplat till bad ökar också sommartid.

– För att minska risken att bli sjuk i tarminfektioner på sommaren bör du vara noggrann med livsmedelshygien, vattenhantering och handtvätt, oavsett var du lagar och äter maten, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland.

Håll mat nerkyld

Sommartid njuter många av att gå på picknick, grilla och äta på altanen, i skogen och på stranden. Temperaturen är ofta hög, både i köket och när vi tar med oss mat ut.

De flesta bakterier som ger tarmsymptom förökar sig snabbare i sommartemperatur än i kyla. Därför är det bra att hålla mat nerkyld med kylklamp ifall du tar med den, och tillagad mat som ska sparas bör snabbt kylas ner.

Personer som har vanliga symtom på tarminfektion – diarré, kräkningar och illamående – ska inte hantera mat.

När du grillar ska köttet uppnå tillräckligt hög temperatur. Kyckling, hamburgare och fläskkött ska vara genomstekt. Använd separata skärbrädor och verktyg till rått kött, och håll det råa köttet separerat från annan mat.

Om du grillar på annan plats än hemma, se till att ha med dig tillräckligt med skärbrädor, verktyg och uppläggningsmöjligheter.

Skölj grönsaker i kranvatten

Om du bjuder många på mat bör du vara noggrann med att det finns uppläggningsbestick som används och att inte låta maten stå framme på buffébordet för länge.

På sommaren påtar vi oftare i jorden, klappar djur och är i djurens närmiljö. Då kan vi få med oss bakterier, virus och parasiter. Gör därför rent dina händer innan du lagar mat, det bästa är att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten. Se också till att barnens händer är rena innan de tar i maten.

Skölj alltid grönsaker och skölj bort synlig jord från frukt och bär. Detta gäller också när du skördar i trädgården eller plockar bär i skogen.

Men var noga med vilket vatten du använder – skölj inte frukt och grönsaker i vatten från sjöar och vattendrag. Om du gör det riskerar du att bli sjuk, samma sak om du dricker sådant vatten.

Var extra försiktig med strandnära vatten, på badplatser och där människor eller djur badar och gör sina behov.

– Det dricksvatten vi har i våra kranar är ett livsmedel som renas och kontrolleras noga. Det kan inte ersättas av vatten som finns i naturen, säger Thomas Wahlberg.

Text: Gunilla Ockborn och Johanna Bernhardsson
E-post: vgrfokus@vgregion.se
Om allmänna handlingar – tänk på detta när du kontaktar VGRfokus!


Tips för när du hanterar och lagar mat i sommar:

  • Varm mat ska vara varm och kall mat ska vara kall
  • Håll rått kött separerat från annan mat
  • Skölj grönsaker och skölj bort jord från bär – med rent vatten
  • Drick bara vatten som är säkert
  • Tvätta händerna innan du hanterar mat
  • Hantera inte mat om du har tarmsymptom

Läs mer: