Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Miljöminister Karolina Skog och närings- och innovationsminister Mikael Damberg tillsammans med regionutvecklingsnämndens ordförande Birgitta Losman (MP) i mitten. Foto: Anna Rehnberg

40 miljoner till textilsatsning i Borås

Regeringen satsar 40 miljoner kronor uppdelat på fem år på en nationell samverkansplattform för hållbar svensk textil och mode på Högskolan i Borås. Det meddelade närings- och innovationsminister Mikael Damberg och miljöminister Karolina Skog idag.

– Västra Götalandsregionen gör sedan flera år omfattande insatser på totalt cirka 10-15 miljoner årligen för att stärka textilområdet. Det sker både genom stora satsningar som finansiering av Science Park och Smart Textiles och Borås inkubator, men också genom olika projekt i textil- och modebranschen. För utveckling av en hållbar och stark svensk textilindustri är den nationella satsningen på Högskolan i Borås därför helt rätt, säger Birgitta Losman (MP), regionutvecklingsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen (VGR).

Cirkulär design och textil

Science Park Borås på Högskolan i Borås är en redan stark innovationsmiljö med stor bredd inom cirkulär design och textil. Nu växlas regionala insatser upp och sprids vidare i en nationell storsatsning på hållbar textil och mode. Det nära avståndet mellan forskning och testmiljöer, och branschorganisationer och näringsliv i Västsverige kan bidra till utvecklingen mot en mer cirkulär, resurseffektiv och miljöanpassad textil och modebransch i Sverige men också internationellt i produktionsländerna.

Att förena miljönytta med affärsmässighet kan också lägga grunden för exportframgångar och stärka konkurrenskraften, menar miljöminister Karolina Skog.

Hållbar textilbransch

– Redan 2012 startades Studio Re:design – nu Re:textile –  och idag drivs flera utvecklingsprojekt inom VGR:s program för hållbar utveckling inom ”Cirkulärt mode och hållbara miljöer”. Vår senaste satsning på en plattform – Do-tank center – för att samla cirkulära initiativ inom mode och inredning på Science Park Borås blir en stadig grund för regeringens satsning, säger Kristina Jonäng (C ) ordförande miljönämnden i VGR.

– Från Västra Götalandsregionen ser vi mycket positivt på att våra regionala och nationella offentliga medel koncentreras till gemensamma insatser för att ge maximal utväxling. Det handlar både om sysselsättning och att Västsverige som föregångare kan ge tyngd åt att bidra till utvecklingen globalt för en mer långsiktigt hållbar textilindustri, säger Claes Redberg (S), andre vice ordförande i miljönämnden (VGR).

Text: Ingrid Horner
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.