Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
GöteborgsOperans Nibelungens ring handlar om vägen till jordens undergång. Med koppling till klimatfrågan utmanar man nu alla att testa sitt klimatavtryck. Foto: Mats Bäcker, Lennart Sjöberg.

GöteborgsOperans utmaning: testa ditt klimatavtryck!

Om var och en minskar sitt klimatavtryck med 10 procent så når vi klimatmålet att bli fossiloberoende till 2030. Det är budskapet i GöteborgsOperans senaste klimatsatsning. 

GöteborgsOperan har länge prioriterat miljöfrågor och anses vara en föregångare i branschen. I samband med premiären av Rehnguldet förra hösten samlade GöteborgsOperan in mobiltelefoner för återvinning. Nu följer man upp med en ny klimatutmaning riktad till både besökare och allmänhet.

Den går ut på att göra ett enkelt test där man via sin mobil eller dator fyller i sin livsstil och får förslag på förändringar.

Ingen uppoffring

Den som lovar försöka göra förändringar motsvarande 10 procent av nuvarande avtrycket, är med i en tävling. Efter kampanjperioden utvärderas hur det gått och den som gjort förändringar kan vinna pris. Gör testet här

Varför engagerar sig Göteborgsoperan i klimatfrågan?

– Vill vi utmana både oss själva och vår publik. Vi hoppas kunna visa att det är möjligt att minska sitt klimatavtryck och att det inte behöver vara en uppoffring. Förhoppningsvis kan vi stärka hoppet om att vi tillsammans kan göra skillnad, säger Lena Jaksch, kommunikationschef på GöteborgsOperan.

Klimatutmaningen lanseras nu på söndag 1 december i samband med premiären av Valkyrian som är andra delen i verket Nibelungens ring. Det kommer att finnas stationer i foajén där de besökare som vill kan göra testet. Du kan också göra testet här

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Wagners Nibelungens ring handlar om resan mot världens undergång. Förra hösten inleddes med prologen Rhenguldet som börjar med ett ingrepp på naturen när Alberich stjäl guldet från floden Rhens botten. Det blir starten för en nedåtgående spiral av mord, maktmissbruk och miljöförstöring.

Det fyraåriga arbetet med Nibelungens ring är en nationellt och internationellt uppmärksammad testbädd för hållbar scenkonst.

Dekor av trämaterial tillverkat av spillvirke, miljövänlig eld, växtbaserad färgning av kostymer och egentillverkat, mer miljö- och människovänligt smink är några exempel på vad huset arbetat med.