Lunchlådor, fika, visir och plasthandskar. Det är en strid ström av erbjudanden från företag, organisationer och privatpersoner som vill hjälpa hälso- och sjukvården i arbetet med Covid-19. VGR ser helst att erbjudanden kommer in centralt så att inte sjukvården belastas i onödan.

– Vi ser en fantastisk solidaritet och stort engagemang i dessa erbjudanden och vi försöker ordna och slussa ut dem efter bästa förmåga, säger Linn Riedl, koncernkontoret Västra Götalandsregionen (VGR) som ansvarar för att ta emot och koordinera erbjudandena om hjälp.

Exempel på erbjudanden är att bjuda personal på lunchlådor och vitamindrycker,  att skänka andningsskydd, visir och plasthandskar och att låna ut tomma hotell och andra lokaler i centrala i Göteborg.

Central hantering önskvärd

Erbjudandena hanteras och prioriteras i takt med att de kommer in. Det är ett starkt önskemål från Västra Götalandsregionen (VGR) att erbjudandena kommer in via en kanal och inte sprids ut okontrollerat. Spontana initiativ vid sjukhus och andra vårdinrättningar riskerar att snarare stjälpa än hjälpa. Här finns mer information för dig som vill hjälpa till på olika sätt.

– Det finns inte en chans för respektive sjukhus att hantera detta nu eftersom de har fullt upp med att vårda patienter. Därför har vi den här rutinen så att vi inte belastar sjukvården, säger Linn Riedl. Vi ser till att allt som gör nytta för verksamheten kommer fram.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Läs även:

VGR behöver personal inom IVA och anestesi

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here